Визитата на Си Дзинпин в Русия – силен жест на подкрепа за Владимир Путин

Свят

Визитата на китайския президент Си Дзинпин в Русия ще бъде силен жест на подкрепа за Владимир Путин, пише Bloomberg. Изданието отбелязва, че Си Дзинпин вероятно ще обсъди китайския мирен план за разрешаване на конфликта в Украйна.

 

Както отбелязва Bloomberg, посещението ще се състои на фона на факта, че Си Дзинпин възвръща статута си на глобален играч. С други думи това, от което най-много се страхуваха САЩ и Запада се случи.

Започна „безгранично сътрудничество“ между Русия и Китай.

Благодарение на това сътрудничество Пекин вече постигна една значителна дипломатическа победа наскоро, като посредничи за сделката и възстанови дипломатическите отношения между Иран и Саудитска Арабия.

Изданието пише, че след посещението си в Русия, Си Дзинпин ще приеме в Пекин бразилския президент Лула да Силва. Освен това китайският лидер планира да проведе видео разговор с украинския президент Владимир Зеленски в близко време, отбелязва Bloomberg.

Не е много ясно, обаче, дали видео разговорът ще се осъществи, понеже режимът на Зеленски изцяло зависи от Запада и неговите помощи за Киев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *