Виктор Орбан: Никой не казва с какво да заменим „лошия“ руски газ!

Свят

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан разкритикува новия план на Европейската комисия за съвместни покупки на природен газ, съобщиха информационните агенции.

„Последният план на Брюксел ми напомня за времената, когато купувахме ваксини заедно. Процесът беше бавен и скъп. Очаквам с нетърпение истинска дискусия на предстоящата среща на върха на Съвета на Европа“, написа унгарският лидер в профила си в социалната мрежа „Туитър“.

Според Орбан спирането на покупките на руско гориво ще доведе до проблеми в икономиките на европейските страни.

 

„Казват ми, че руският газ е лош. Казват, че трябва да спрем да го купуваме. Но никой не ни казва с какво можем да го заменим. Не след пет години, а утре. Трябва да управляваме икономиката си, това е очевидно“, подчерта Орбан.

Тази седмица ЕK предложи нов пакет от мерки за борба с енергийната криза. По-специално се планира извършване на задължителни съвместни покупки на 13,5 милиарда кубически метра газ за ЕС, за да се запълнят хранилищата до зимата и създаване на механизъм за ограничаване на прекалено високите цени.

Тези предложения трябва да бъдат одобрени от всички страни от ЕС.

Припомняме, че Русия отдавна обясни, че ако бъде въведен таван на цените на газ и петрол, Москва ще спре да изнася за тези страни.

Какво ще правим, ако ЕС реши, без нас, да си играе с цените? Ще останем без газ, без ток, без бензин и без отопление ли?

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *