Виктор Орбан обяви към какво Брюксел тласка народите от общността!

Свят

Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че планът на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на потреблението на газ с 15% тласка общността към военна икономика и рецесия. Това заяви той в четвъртък на пресконференция във Виена след среща с австрийския канцлер Карл Нехамер, пише Trud.bg

“Виждам в плана на ЕС за ограничаване (потреблението) на газ тревожен сигнал, че Европа се подхлъзва към военна икономика и се движи към рецесия”, каза Орбан.

В този контекст той също отбеляза, че западните страни трябва да “променят стратегията си” по отношение на конфликта в Украйна и да намерят решения, които “биха били благоприятни за Украйна, ЕС, икономиките на страните от общността и домакинствата, плащащи сметки за електроенергия”.

От своя страна австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Австрия се оказва в невъзможна позиция спрямо спрямо газово ембарго срещу Русия.

Нехамер подчерта, че Австрия винаги е защитавала санкциите да имат по-голямо въздействие върху този, срещу когото са наложени, а не върху този, който ги налага. Той също така изрази мнение, че ситуацията в Украйна показва, че санкциите срещу Русия не действат толкова бързо, колкото би искал ЕС.

Съветът на ЕС прие във вторник план, предложен от Европейската комисия (ЕК), за доброволно намаляване на потреблението на газ в ЕС с 15% от 1 август до 31 март 2023 г. Предвижда се и възможност за преминаване към втората задължителна фаза на намаляване на потреблението със същите 15%, ако ЕК прецени, че има заплаха от спиране на доставките, и обяви “общонационална тревога” в областта на енергийната сигурност.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *