Виктор Орбан обясни дали Украйна може да спечели конфликта с Русия

Свят

Украйна няма да може да спечели конфликта с Русия, НАТО не е готова да изпрати свои войски там и затова ситуацията трябва да се разреши мирно възможно най-скоро. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан по време на публична дискусия на Катарския икономически форум в Доха. По-късно украинското външно министерство разкритикува изявлението на Орбан за невъзможността Киев да победи, съобщава ТАСС.

„Ако погледнете реалностите, числата, цялостната ситуация, факта, че НАТО не е готова да изпрати войски, тогава става абсолютно ясно, че украинците няма да могат да спечелят на бойното поле“, каза унгарският премиер, отговаряйки на въпроса дали наистина смята, че Украйна няма шанс за успех.

Речта на Орбан в Доха се превърна в интервю с домакина на форума и беше излъчена на страницата на унгарското правителство във Фейсбук. Отговаряйки на въпроси за конфликта в Украйна, премиерът припомни, че Унгария от самото начало е била за мирно уреждане и е декларирала необходимостта от незабавно прекратяване на огъня. „Трябва да мислим как да спасим живота на хората. Това е моята позиция“, каза Орбан.

По-късно говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко разкритикува унгарския премиер Виктор Орбан за изявлението му за невъзможността Украйна да победи в конфликта с Русия, добавя ТАСС. Във Фейсбук Николенко нарече „погрешно“ мнението на унгарския премиери призова западните страни да „обединят усилията си“ в помощ на Киев.

Източник: Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *