Виктор Орбан разкри дали Унгария ще се откаже от икономическите си отношения с Русия

Свят
Виктор Орбан подчерта, че страната му няма да се откаже от икономическите си отношения с Русия, защото това би противоречало на унгарските национални интереси.

В интервю за швейцарския вестник Veltvohe, Орбан припомни последния си разговор с президента Владимир Путин. Той каза, че Русия е ядрена сила и че би било геополитически шок, ако загуби войната, съобщава унгарският Daily News.

„Това би било глобално, потенциално катастрофално земетресение, много по-лошо от разпадането на бивша Югославия. Фактът, че Западът приема толкова лекомислено този сценарий, показва плашеща слепота за рисковете, присъщи на нашата политика“, каза Орбан пред швейцарските медии. По думите му, Унгария е „въведена във войната“, но нейното ръководство е достатъчно силно, за да държи страната далеч от конфликта.

„Унгария беше силно засегната от санкциите, наложени на Русия от Европейския съюз. Санкциите повишиха цената на петрола и газа, а разходите за задоволяване на нарастващите енергийни нужди на унгарската индустрия се повишиха от 7 милиарда евро през 2021 г. на 17 милиарда през 2022 г. Ние сме под постоянен натиск. С всички възможни средства искат да ни въвлекат във война. Досега успяваме да устоим. Решенията, взети в Брюксел по отношение на Украйна, по-често отразяват американските, отколкото европейските нагласи“, допълни унгарският министър-председател.

Орбан припомни последния си разговор с президента Владимир Путин, две седмици преди началото на конфликта в Украйна, когато руският лидер го уверява, че няма проблем с членството на Унгария в НАТО, а с членството на Украйна и Грузия.

„Путин ми каза, че проблемът му е с американските ракетни бази в Полша и Румъния и евентуалното разширяване на НАТО в Украйна и Грузия, за да разполага там оръжие. Американците също така се оттеглиха от важни споразумения за разоръжаване. Разбирам какво каза Путин. Не приемам това, което направи“, коментира Орбан.

Според него европейските политически норми не работят в Русия, и Европа трябваше да намери начин да заживее заедно с „една голяма, опасна сила в съседство“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *