Висш украински генерал: Руснаците настъпват! Превъзхождат ни по численост и въоръжение

Свят

Ситуацията на бойното поле е „сложна“, като независимо от „големите руски загуби“ на изток силите на Москва настъпват „в условия на преимущество на врага както във въоръжение, така и в численост на личния състав“.

Това заяви командващият Сухопътните войски към Въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски, който командва силите на източния фронт. Той говори по-конкретно за Бахмутското, Лиманското и Купянското направление – съответно в Донецка, Луганска и Харковска област.

Преди седмица Сирски заяви, че руските сили настъпват по целия източен фронт, въпреки загубите на хора и техника. Тактиката се променя редовно: „атаки се извършват постоянно“, а ситуацията в Авдиивка, Донецка област, се променя „всеки ден и всяка нощ“. По думите на Сирски силите на Русия са постигнали „частичен успех в някои райони на дълбочина 1.2 до 2 км“.

Загубите си Русия попълва за сметка на резервите на щурмови батальони, формирани от бивши затворници, продължава той. По думите му Украйна търси успех с „ефективно използване на артилерията, миномети, ударни дронове и стрелково оръжие“.

Проблем с боеприпасите

В понеделник друг високопоставен военен – командващият оперативно-стратегическа група „Таврия“ бригаден генерал Олександър Тарнавски – обяви, че Киев е свил някои от военните операции поради недостиг на военна помощ от чужбина. „Има проблем с боеприпасите, особено с постсъветските – 122, 152 мм“, каза той в интервю за „Ройтерс“.

Институтът за изследване на войната писа часове след публикацията на агенцията, че вероятно и двете страни са изразходили голяма част от запасите си от тези снаряди и Москва също търси в чужбина: наскоро е получила „големи количества“ от Северна Корея.

Тарнавски нарече недостига на артилерийски снаряди „много голям проблем“; по думите му спадът на чуждестранна военна помощ вече оказва влияние на бойното поле.

Обемите, които имаме днес, не са достатъчни за нас, предвид нуждите ни. Така че ги преразпределяме. Препланираме задачи, които сме си поставили, и ги правим по-малки, защото трябва да ги захранваме.

Решенията за помощта предстоят

Тарнавски дава интервюто в момент, когато Европейският съюз, блокиран от Унгария, не може да вземе решение за ново финансиране за Украйна в размер 50 млрд. евро., а републиканците в Съединените щати спряха пакет от 60 млрд. долара (54 млрд. евро) с искания той да бъде обвързан с още средства за гранична сигурност.

Очаква се вот в Сената тази седмица, обяви на 14 декември лидерът на мнозинството, демократът Чък Шумър. Заради този вот се отложи и началото на коледната ваканция на Сената.

Източник: dnevnik.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *