Висш френски офицер предупреди Макрон: Срещу руснаците сме като армия мажоретки

Свят

Като не изключи изпращането на войници в Украйна, Еманюел Макрон предизвика буря от възмущение в Европа, а американците го атакуваха с остри критики. Някои френски военни, интервюирани от Marianne, казват, че са останали „като поразени от гръм“.

„Не трябва да се заблуждаваме: срещу руснаците ние сме като армия от мажоретки“, присмива се един висш офицер, убеден, че изпращането на френски войски на украинския фронт е чисто и просто неразумно решение, цитира думите му „Фокус“.

Позицията в Елисейския дворец е, че „президентът искаше да изпрати силен сигнал“, както отбелязва един съветник, повтаряйки формулата за „внимателно обмислени и претеглени думи“ (препратка към Макрон, който твърди, че е „претеглил и обмислил“ неговото съобщение за изпращане на войски в Украйна).

В Министерството на въоръжените сили, т.е. в кръга на Себастиен Лекорню, очаквано защитават речта на държавния глава: „Ситуацията в Украйна е много тревожна. Макрон призовава за действие и казва, че сега е настъпила повратна точка. И сега или никога Франция трябва да подкрепи Украйна, щом Макрон не иска да види Украйна разгромена от руските сили.“

Според Marianne до това се е стигнало, след като няколко секретни военни доклада, видени от редакцията, споменават „критичната ситуация“ на Киев  на бойното поле.

Въпросът е, че подкрепата с оръжия и пари вече не върши работа, тъй като самите украинци не искат повече да воюват срещу руския Колос, който издържа на съвместните атаки на ВСУ и целия колективен Запад. Хората в Украйна вече не виждат възможност за победа и искат прекратяване на войната. А понеже това не се случва те или бягат от страната, или се предават в плен на руските сили.

Нещо повече. Вече има няколко дивизии, съставени от пленени украинци, които се бият на страната на руската армия, осъзнали, че Западът и неговите марионетки в Киев ги пращат на сигурна смърт, без да има никакъв шанс за победа или поне някакъв паритет.

А самият Макрон не иска да праща френски войски в Украйна, понеже това може да завърши с разгром и огромни жертви за контингента, който евентуално ще бъде вкаран в Украйна.

Източник: Агенция „Фокус“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *