Владимир Путин към Борисов: Ако България не иска Турски поток, ще намерим други възможности!

Свят

България бави реализацията на продължението на „Турски поток“ на своя територия.

Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция, след разговори със сръбския президент Александър Вучич, съобщават ТАСС и БГНЕС.

„Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска“, каза още стопанинът на Кремъл.

Той подчерта, че сръбският участък от „Турски поток“ вече е готов на 81% и и целият тръбопровод се очаква да бъде завършен в близките седмици. Сърбия може да участва в транзита на руски газ през „Турски поток“, добави Путин.

Руският президент заяви след срещата със сръбския президент Александър Вучич, че „ако България не иска да реализира „Турски поток“, Русия ще намери други възможности за транзитиране на газ в Южна Европа. Това съобщи Нова телевизия днес.

Трябва ли да напомняме колко важна е за България втората тръба на Турски поток, която трябва да мине през територията на България и да снабди Сърбия и Южна Европа с евтин руски природен газ?! От тази тръба зависи не само дали ще имаме евтин газ, но и евтин ток. Понеже, ако Борисов се бави, и то умишлено, да построи отсечката на Турски поток, която минава през наша територия, то Русия може да се бави с години за ядрената централа „Белене“. Което означава, че освен природен газ, скоро ще внасяме и ток от Турция.

Или Борисов иска да ни направи тотално зависими от Ердоганова Турция?!

Във всеки случай, руският президент не си хвърля думите на вятъра. Предупреждението му идва веднага след срещата Борисов – Тръмп, на която може да са направени и някои тайни договорки. Като това да се бави втората тръба на Турски поток, която трябва да мине през България. Това е напълно възможна, след като знаем колко усилия хвърли Америка да спре Северен поток 2. И колко голям натиск оказва на Германия.

И ако Борисов се огъне пред този американски натиск, можем да кажем сбогом на евтиния ток и природен газ. И съответно сбогом на българската икономика.

Което пък означава сбогом на България. Ще позволим ли това?!

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *