Владимир Путин: Никой не може да налага нищо на Русия

Свят

Планираната за юни конференция в Швейцария „вече е някакъв вид паноптикум, защото в нея са заявили участие само страни от Запада“, каза руският президент Владимир Путин на среща с колегата си от Беларус Александър Лукашенко. Русия не е поканена, те смятат, че тя „няма какво да прави там“. В същото време казват, че нищо не може да се реши без нас“, отбеляза руският президент, „щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно“.

Още веднъж искам да подчертая, че сме за преговори. Но не във формат да ни се налагат някакви схеми, които нямат нищо общо с реалността. Никой не може да налага нищо на Русия“, ​​заяви Путин пред Лукашенко.

Според Путин Украйна сама се е вкарала в ъгъла като е прекъснала мирните преговори, водени в Истанбул преди две години.

Другата страна, която сега дава оръжие на Украйна, е смятала, че Русия може да бъде победена на бойното поле. Но това се оказа невъзможно, заяви Путин.

Припомняме, че сред темите в дневния ред на конференцията в Швейцария е формулата за мир предложена от украинския президент Володимир Зеленски.  Зеленски иска изтегляне на руските войски от всички окупирани райони на Украйна. Путин обясни, че Русия не приема ултиматуми, които нямат нищо общо с реалността  и потвърди, че целите на Специалната военна операция са пълна денацификация, както и превръщането на Украйна в демилитаризирана, неутрална страна, която се отказва от членство в НАТО.

Путин заяви още,  че Русия е била принудена да започне да атакува украински енергийни обекти в отговор на атаките на Киев по руски обекти, предаде Ройтерс.

„За съжаление наблюдавахме серия от удари по нашите енергийни обекти и бяхме принудени да отговорим“, цитират  руските информационни агенции казаното от Путин пред президента на Беларус Александър Лукашенко.

Путин заяви, че нападенията са част от целта на Русия за „демилитаризиране“ на Украйна, тъй като атаките са засегнали военната промишленост на  Киев.

„Ако всичко се върти около решаването на въпросите, за които говорихме в началото, в енергийния сектор те са свързани наред с други неща с решаването на една от задачите, които си поставихме, а именно демилитаризацията. На първо място, ние изхождаме от това, че по този начин влияем на военнопромишления комплекс – отбранително-промишления комплекс на Украйна, и то пряко“, каза Путин, цитиран от ТАСС.

По думите му Русия се е въздържала от извършване на подобни атаки през зимата „от хуманитарни съображения“, предаде Ройтерс.

От своя страна на срещата Лукашенко заявил, че Беларус е готова да участва в процеса на мирно уреждане на ситуацията в Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Така че в този случай аз абсолютно подкрепям мирния процес, от който Русия никога не се е отказвала – и днес, наред с други неща“, заяви беларуският президент.

Москва е готова за конструктивен диалог по украинското урегулиране, но няма да позволи налагането на позиции, които не се основават на реалностите, предупреди отново руският президент.

„Нашата цел не е да поставяме някого в трудно положение. Напротив, ние сме готови да работим конструктивно, но само ако има конструктивизъм и от другата страна“, заяви Путин в разговора с беларуския си колега Александър Лукашенко, визирайки уреждане на украинската криза.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *