Владимир Путин разби САЩ: Вашата либерална система няма право да доминира в света!

Свят

Президентът на Русия Владимир Путин се пошегува, че Москва може да се намеси на бъдещи избори в САЩ, съобщават руски медии.

На въпрос на форума „Руска енергийна седмица“ в Москва дали Русия може да се намеси на избори в САЩ, руският лидер използва фразата на бившия премиер на Великобритания Тереза Мей „много е вероятно“.

„Ще ви кажа под секрет, да, обезателно ще направим необходимото, за да ви развеселим както трябва. Но за това не казвайте на никого. Разбрахме се“, отговори иронично Путин на въпрос и подчерта, че Русия има достатъчно вътрешни проблеми.

В същото време президентът подчерта, че Москва ще работи с всеки президент, избран от народа на САЩ. Путин каза още, че никога не е имало близост с президента на САЩ Доналд Тръмп, но са установили отношения, които се базират на доверие. Руският лидер отбеляза, че позицията на Тръмп по отношение на Москва не се е променила: иска възстановяване на отношенията и Москва иска да използва всяка възможност за това.

Според него Русия е въвлечена във вътрешнополитическите борби на САЩ много преди избирането на Тръмп. В САЩ търсят повод за атака срещу Тръмп, опитвайки се да използват антируска риторика в играта си, обясни Путин. Но в крайна сметка той изрази надежда здравият разум да надделее във Вашингтон и основните интереси да изиграят роля, а отношенията между двете държави да се върнат към нормалното си състояние.

Путин коментира и енергийни проекти.

Той обяви, че строителството на „Северен поток – 2“ и „Турско поток“ е с икономически характер. Руският държавник обвини САЩ в груба намеса в европейските дела относно „Северен поток – 2“.

Американските политики на използване на долара като политически инструмент ще се провалят, предрича той.

Президентът на Русия заяви, че либералните демократични системи „не са единственият начин на живот“ и този икономически модел няма „право да доминира“ в света. По думите му светът е разнообразен и „не може да се налага един модел на всички“. Той даде пример с развитието в Азия и предупреди, че ще настъпи хаос в някои азиатски държави, ако либералната демокрация бъде наложена. Посочи Либия и Ирак като примери, където обществата се обърнаха срещу либералния модел. Той предложи вместо да се налага либералната демокрация на държавите, богатите страни да инвестират в по-бедните държави./news.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *