Владимир Путин РАЗНИЩИ и САЩ: Дестабилизирате Балканите и света! Спрете, докато имате възможност!

Свят

„Когато говорим за ситуацията на Балканите, сериозен дестабилизиращ фактор тук е политиката на САЩ и някои западни страни, чиято цел е да засилят своето господство в региона“.

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за сръбския вестник „Политика“, цитиран от агенция „Фокус“ и Епицентър.

Нещо повече. Предстои външен натиск за членството на Македония в НАТО. „Миналата година, заявява руският президент, заради принудителното членство на Република Македония в НАТО, беше иницииран и процес на приемане на конституционните изменения и промяна на името на държавата, преразглеждане на основите на македонската национална идентичност“.

„В същото време, волята на македонските избиратели беше игнорирана. Референдумът за промяна името на държавата се провали, но външният натиск продължи.

Ето защо, Руската федерация, познавайки и разбирайки сложността на обстановката на Балканите и историята на този регион, винаги го разглежда като пространство за конструктивно сътрудничество. Днес Русия има много приятели на Балканите, сред които са народите на България и Сърбия.

Затова подпомагането и укрепването на регионалната сигурност и стабилност е нашият пръв и  безусловен приоритет,“ когато си сътрудничим с държавите и народите на този регион“, заяви Владимир Путин.

Руският президент говори и за добрите отношения на Русия с Босна и Херцеговина, особено с Република Сръбска и заяви, че отношенията с Хърватия и Словения „прогресивно напредват“.

Владимир Путин оцени превръщането на косовските сили за сигурност в армия, като „сериозен риск от напрежение в региона“, и действие, което нарушава международното право.

В този контекст руският президент заяви, че смята, курсът за разширяване на НАТО като пагубно наследство от Студената война, както и погрешна и разрушителна военно-политическа стратегия.

„Днес Алиансът се опитва да засили присъствието си на Балканите. Но това само подновява линиите на разделение на европейския континент и грубо нарушава принципа на общата сигурност. В крайна сметка, това не води до укрепване на стабилността, а до намаляване на доверието и увеличаване на напрежението в Европа“, допълва руският президент.

Без да се вглеждаме особено, можем да видим, че думите на руския президент са добре премислени, разумни и основателни. Защото САЩ са наистина основен дестабилизиращ фактор не само на Балканите, но и в Европа и света. Нека припомним само, колко войни са водили САЩ през последните двадесетина години. Десет хиляди жертви има само в провокираната от тях война на Украйна с хората от Донбас.

Нека припомним онова, което каза и самият Владимир Путин, че още през 1999 г. силите на НАТО, без санкция на ООН, в продължение на два и половина месеца бомбардираха Югославия. И след това насилствено разрушиха страната и отделиха автономната провинция Косово от нейните предели. През 2008 г. Вашингтон и неговите съюзници подкрепиха незаконното обявяване на независимостта на Косово. През 2017 г., въпреки позицията на половината от населението, Черна гора бе вкарана в НАТО… В резултат на това страната преминава през период на политическа и икономическа нестабилност, а същото става и с Македония,“.

Нека припомним, че всички Централно и Източноевропейски страни бяха насила направени членове на ЕС и НАТО. А резултатът от тази политика на безпардонен натиск е разрушаване на техните икономики и тяхната държавност. Да не говорим, че народите на тези държави потънаха в огромна мизерия и глад.

Това не е ли дестабилизиране на Балканите и Европа? По същия начин сега се мъчат насила да „интегрират“ Македония, а в Косово да създадат армия, която няма да се различава много от разгромената от Русия в Сирия, Ислямска държава.

Затова Владимир Путин осъди грубият натиск на Вашингтон над Македония. Осъди грубото пренебрегване волята на населението на Балканите. И добави, че разширяването на НАТО е разрушителна военна стратегия, която няма да доведе до нищо добро за нейните инициатори, които се мъчат да прехвърлят евентуалните военни действия на територията на Стария континент. И колкото може по-далеч от САЩ.

Но, както много пъти е казвал харизматичният руски президент, това няма да помогне нито на Вашингтон, нито на Лондон, нито на Запада като цяло. Защото заедно с народите, ще загинат и олигарсите.

По повод евентуална ядрена война, Владимир Путин саркастично отбеляза: „Ние, като жертви на агресия, като мъченици, ще отидем в Рая. А западната коалиция просто ще загине“.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Владимир Путин РАЗНИЩИ и САЩ: Дестабилизирате Балканите и света! Спрете, докато имате възможност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *