Внимавайте какво си пожелавате:  Европа остава без жизнено важна руска доставка!

Свят

Европейските политици отдавна ни казват, че Европа ще се справи добре и без руски петрол. Но според техните планове „освобождението“ трябваше да настъпи само когато им е удобно. Именно въз основа на тези съображения ЕС взеха решение за налагане на ембарго върху руските доставки на петрол по море от 5 декември 2022 г.

За ограничаване на доставките по тръбопровода „Дружба“, обаче не се говори. Причината за това е, че няколко държави от ЕС са силно зависими от доставките по тръбопроводи, тъй като поради логистични затруднения е невъзможно петролът да им бъде доставен по море. По-специално, става дума за Унгария, Словакия и Чехия – страните, които се намират на южния клон на петролопровода „Дружба“. Веднага отбелязваме, че северният клон на този петролопровод доставя на Полша и Германия.

И сега се оказва, че благодарение на изключително „обмислените“ европейски санкции вече възникват трудности при плащането на транзита на петрол. От което следва, че прекратяването им няма да е когато е удобно на Европа, а точно сега. Както се казва, внимавайте какво си пожелавате – желанието ви може да бъде изпълнено.

Тогава защо доставките бяха прекъснати точно по южния клон на Дружба, а не по северния? Въпросът е добър. Трудно е да се отговори до края. Най-вероятно е имало известни затруднения с плащането поради наложените по-рано санкции. Е, може би това е начин Европейската комисия да накаже страните, които не са най-сговорчивите. Тук става дума, разбира се, за Унгария, която благодарение на своя премиер Орбан се държи доста независимо. Между другото, според някои съобщения, Унгария дори се е опитала да плати транзита за Русия, но ЕС не го е разрешил.

Както и да е, топката в момента е на страната на Европа. Ако иска да получава петрол, нека първо да помисли, преди да налага нови и нови санкции, които в крайна сметка пречат на нормалните доставки. И още преди Европа да успее да се подготви правилно за тях.

А до какви последствия ще доведе спирането на доставките в Унгария, Чехия и Словакия е напълно известно. Както вече бе посочено по-горе, тези страни не могат да заменят доставките по нефтопроводи, тъй като те просто нямат достъп до алтернативни логистически възли. И сега те ще трябва да спрат част от преработката на петрол, което неминуемо ще доведе до по-нататъшно увеличение на цените на петролните продукти: бензин, дизел, мазут и т.н. Те ще трябва да внасят тези стоки от съседи, което ще доведе до допълнително увеличение на разходите.

И така, сегашният формат на санкционната политика на Запада създаде ситуация, при която Русия не е в състояние да плати за транзита към някои европейски страни, което доведе до прекратяване на доставките на петрол. Значи може би транзита на газ през Украйна също няма да може да се плаща и тогава ще спрат и доставките му?

Е, зимата идва.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *