Военен скандал в НС: Денков във взривоопасна ситуация, показа важен ДОКУМЕНТ

България отблизо

Премиерът акад. Николай Денков отговори в парламента на въпрос относно посещението си в Киев. Той беше зададен от Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Според Денков, опозицията използва темата, за да взриви общественото мнение, без да има причина за това. Той отново увери, че докато той е министър-председател, български войници няма да бъдат изпращи в Украйна. Такъв въпрос не се обсъжда.

 

„Работната среща в Париж е работна, защото се обменят мнения. На тази среща не се вземат решения. Министър Тагарев е изпратен с мандат, с който може да потвърди позициите на България такива, каквито са днес.

Ние осъществяваме военно-техническа помощ на Украйна, хуманитарна помощ. Това е, което правим, и го правим в съответствие с вашите решения“, каза той пред депутатите.

„Посещението в Украйна също е подчинено на тези решения на Народно събрание (НС) и Министерския съвет (МС), които са публично известни. За да предотвратя всякакъв опит за спекулации, съвместната декларация, която подписахме с министър-председателя на Украйна, от снощи е качена на сайта на МС“, обясни премиерът.

Ето какво точно премиерът акад. Николай Денков и премиер-министърът на Украйна Денис Шмигал:

Министърът на отбраната Тодор Тагарев не пожела да вземе отношение.

В отговор на друг въпрос Денков уточни, че в подписаната декларация с министър-председателя на Украйна България не поема нови ангажименти и поради това няма нужда и от нейната ратификация. За момента няма обсъждано двустранно споразумение с Украйна.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви от своя страна: „Да, подписах с министъра на отбраната на Украйна писмо за намерение. То е общ текст, в който ние потвърждаваме готовността ни да помагаме на Украйна с политически, дипломатически, хуманитарни и военни мерки.

Но също така разширяваме сътрудничеството в областите образование, военно-техническо сътрудничество, подготовка на наша територия. Всяко едно конкретно действие ще иска вашето одобрение“.

В отговор на въпрос на депутат от „Възраждане“, премиерът Денков заяви: „Всеки, който помага на Русия в този конфликт, всъщност работи срещу националния интерес на България“.

Тези негови думи предизвикаха аплодисменти от страна на ПП-ДБ и подвиквания от Костадин Костадинов и компания. „Включително и тези, които ходят на инструктаж в Москва“, добави язвително Денков, след което шумът в парламентарната зала се засили.

„Искам да кажа на хората, които подкрепят „Възраждане“, че днес Русия е тази, която потиска в окупираните украински територии българските граждани и хората с български етнически произход, защото не им позволяват да учат на майчиния си език, за разлика от хората в Украйна, за разлика от хората в Молдова. И всеки, който има желание, може да провери тази информация“, продължи премиерът, надвиквайки опозицията.

Председателят на парламента Росен Желязков призова депутатите да запазят самообладание.

„Защо лъжеш?“, дочу се гласът на Костадин Костадинов от място.

„Моля без обиди и оскърбления към членовете на МС“, призова отново Желязков.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *