Военни експерти разкриха кой ще има преимущество през зимата – Русия или Украйна!

Свят

Предстоящата зима е изключително изгодна за Русия от военно-стратегически позиции. Попълнени с мобилизирани руски войски, те ще имат възможност да създадат добре ешелонирана отбрана, смятат западни анализатори.

 

Украинците ще загубят основното си предимство от последните седмици – възможността бързо и дискретно да нанасят „ухапвания от комари“ по цялата линия на съприкосновение.

CNN: Мразовитите блата в Донбас са в полза на руската офанзива

Проливните дъждове в Украйна два пъти годишно – през пролетта и зимата – носят кал. Селските пътища се превръщат в непроходими блата, през които не може да мине не само тежък танк, но дори и бронирана кола – тя ще се забие плътно.

Маршрутите на движение на военни колони и единични бронирани машини стават предвидими и те са по-лесни за атакуване с артилерия, дронове и въздушни удари, пише военният колумнист на The Guardian Люк Хардинг.

Още през ноември в Украйна ще започнат силни снеговалежи и ледове. Липсата на зеленина в гористите райони затруднява украинската бронетехника и артилерия да се скрият от вездесъщите руски дронове. По същата причина обаче увеличената облачност ще затрудни голяма част от въздушното разузнаване. Боеприпасите, включително артилерийските снаряди, ще пристигнат по-дълго и в по-малки количества.

Накратко, пристигането на зимата означава, че всички битки се забавят. Украинският стил на война, основан на скорост и изненада, ще загуби голяма част от инерцията си. Войниците ще се фокусират предимно върху поддържането на топлина, вместо да атакуват руските позиции.

Джордж Барос, анализатор и ръководител на геопространствената група в Института за изследване на войната (ISW), е на различно мнение.

„По-голямата част от сухопътните боеве се водят в източна Украйна, върху обширни земеделски земи, в блата и мочурища. Когато земята замръзне, тя става по-твърда, което теоретично трябва да улесни тежкото оборудване“, казва Барос в интервю за CNN.

Това обаче като цяло е по-изгодно за Русия, която води настъпателни операции в източния театър на военните действия, а не отбранителни, както на юг.

The Guardian: Суровикин използва нова тактика на „противостойностни удари“

Люк Хардинг оценява новото обединено командване на руската група и особено генерал Сергей Суровикин.

„Новите единни командни структури успяха да рационализират първоначално хаотичната организация на специалната операция“.

Руските войски под ново командване ще се опитат да замразят контактните линии и да ги задържат, пише Хардинг в статия за The Guardian.

Под управлението на генерал Суровикин Русия започна да използва нова военна тактика, известна като „противостойност на прицелване“ (countervalue targeting). В същото време методично се нанасят удари по обекти не само на военната, но и на друга критична инфраструктура, включително и с двойно предназначение.

По-специално високоточните удари по енергийни и транспортни и логистични съоръжения, които продължават от 10 октомври, пише Люк Хардинг. Безпилотните самолети „Геран-2“ се използват широко за нанасяне на удари. А продължаващите удари показват, че Русия не е останала без прецизни управляеми ракети, противно на уверенията на Киев.

Така ударите на 15 ноември са по-мощни и многобройни от ударите на 10 октомври. Точният брой на използваните крилати ракети не е известен, но се знае, че те са били изстреляни едновременно от кораби на Черноморския флот и Каспийската флотилия, както и от самолети за далечен обсег. По-специално беше ударена ТЕЦ „Змиевская“ в района на Харков

„Ударите с обратна стойност са безмилостен ход, но такъв ход може да отслаби волята на врага да се бие“, пише Люк Хардинг.

За ефективността на руските удари говорят и цифрите. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) търсенето на електроенергия в Украйна е намаляло с около 40% от началото на специалната операция. В Киев недостигът на електроенергия достига 30%, пише CNN.

Киевските власти призоваха жителите да използват електричеството „пестеливо“, особено сутрин и вечер. Фирмите са задължени да гасят осветлението извън офиси, ресторанти и молове.

Тази зима ще бъде най-студената и най-мрачната в историята на Украйна. Русия ще продължи да нанася удари по инфраструктурни мрежи, включително с помощта на дронове-камикадзе, каза Мелинда Харинг, заместник-директор на Евразийския център на Атлантическия съвет.

„За Русия основната цел е да отклони усилията на Украйна към защита на тила“, казаха Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс, експерти от Royal United Services Institute (RUSI).

— „Друга последица от насочването към енергийната инфраструктура на Украйна е нейната повишена финансова зависимост от Запада, която вероятно ще съвпадне с по-голям недостиг на енергия в Европа и икономически проблеми за международните партньори на Украйна“, добавят още те.

Естествено, едновременното отслабване на Вашингтон, Брюксел и Киев прави преговорната позиция на Москва още по-изгодна. Единственият въпрос е кой пръв ще принуди Владимир Зеленски да дойде с предложение за мир.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *