Второто Велико народно въстание избухна: Хиляди искат оставка и Народен съд!

България отблизо

Антиправителственият протест, обявен като „Велико народно въстание“ в центъра на столицата избухна. Хиляди демонстрират 64-а вечер с искане за оставките на правителството и на главния прокурор. Броят на протестиращите значително нарасна след 19 часа, предаде БНР.

Организаторите се оплакаха, че полицията възпрепятства протестиращи, които пътуват от страната, да стигнат до София.

Засега протестът протича без инциденти и напрежение.

Движението на автомобили в района на Министерския съвет и президентството остава блокирано. Полицейското присъствие в района е засилено.

Полицаите са оградили със заграждения сградата на Народното събрание, а пътят към входа откъм страната на БНБ се охранява от жандармерия.

Има изградени контролно-пропускателни пунктове, полицията вече е иззела и забранени предмети – запалителни вещества, пиротехнически средства, както играчки – пушка и меч.

В хода на протеста противниците на премиера и на главния прокурор разпънаха пред Министерския съвет огромен трибагреник, пяха български химн, издигнаха лозунг към полицаите: „Ти си един от нас“.

Обстановката е спокойна. Протестиращите опънаха лента между себе си и полицията, която маркира буферна зона от 4-5 метра. Организаторите на протеста обявиха, че са пристигнали протестиращи от Варна, Русе, Дупница, Троян и други градове.

„Очакваме оставката на Борисов и ще останем тук, докато постигнем целта си“, каза пред репортера на БНР Николай Хаджигенов.
„Тук сме вече 64 дни, ако трябва ще останем още 64“, добави той.

Хаджигенов каза още, че протестиращите не намират смисъл да говорят с полицията и сами ще вземат мерки за неутрализиране на евентуални провокатори.

Малко след 10 часа протестиращите блокираха движението по булевард „Дондуков“.

Полицията активно претърсва градинката пред Народния театър, тъй като има информация, че там през нощта са скрити множество бутилки с течности, както и камъни.

При претърсването са намерени множество забранени предмети като запалителни течности, колове, ножове.

При проверките на контролните пунктове е иззет самурайски меч.

„Силите е нормално е да бъдат разположени тук. Построено е всичко. Притесних се, че видимо укрити, бяха намерени една 10-литрова туба с цветна течност в един храст, старателно скрита, конкретно 9 половинлитрови пластмасови шишета също с някаква цветна течност, два ножа. Абсолютно категорично отричам да се случва нещо нередно по проверочните пунктове. Направени са огледи от полицейските служители на местата. Имаме и доста метални пръчки по метър-метър и половина намерени, дървени пръти, които се поставят на брадви“, коментираха от СДВР.

Шестима бяха задържани, а по-късно освободени.

По-рано от МВР обясниха, че не използват представители на частни фирми за охрана, каквито публикации се появиха в интернет:

Апелираме към гражданите, които ще дойдат да изразят своя протест, да не се поддават на провокации и призиви за нарушаване на обществения ред. При забелязване на лица или групи с явни намерения за извършване или извършващи такива груби нарушения на обществения ред, да сигнализират полицейските органи“, каза Радослав Стойнев от „Охранителна полиция“ в СДВР.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *