Вучич бесен от изказване на Меркел: Нейните думи променят всичко!

Свят

“Изявлението на бившия канцлер на Германия Ангела Меркел за Минските споразумения е историческо и променя отношението към това, което се случва в Украйна от 2014 г. насам“, заяви в събота сръбският президент Александър Вучич в обръщение към нацията.

 

“Исторически важно изявление на Ангела Меркел, изненадан съм. За мен тази идея е почти невероятна, но се потвърждава от факта, че Петро Порошенко (президент на Украйна 2014-2019) каза, че те никога няма да изпълнят споразуменията от Минск, което поставя ситуацията в напълно нова светлина. Това не променя кой кого е нападнал, но променя отношението към това, което се случва от 2014 г. в ​​Украйна“, каза Вучич и добави, че това сериозно засяга позицията на Сърбия за Косово.

“Това ви говори за позицията на Сърбия и техните (на Запада) зли намерения. Това изказване на Меркел коренно променя ситуацията във всеки един смисъл, най-вече в политически и за мен това е ясен сигнал на кого не може да се вярва.

Тук възниква въпросът докога ще можем да издържим ние, толкова малки, ако те са посмели да си играят така с някой, който е много по-силен от нас, да мамят и лъжат Руската федерация, за да използват времето да се въоръжат и да подготвят голямо поражение за Русия“, подчерта сръбският президент.

Той поиска задействането на член 4 от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и член 6 от Анекс 2, които предписват връщането на сръбските сили за сигурност в Косово.

За първи път от 1999 г. насам Сърбия поиска връщането на сръбските сили за сигурност, армията и полицията (до 1000 единици) в Косово, в съответствие с Резолюция 1244.

Какво всъщност каза Меркел?

БЛИЦ припомня, че бившият германски канцлер Ангела Меркел призна в интервю за Die Zeit, че целта на Минските споразумения, чийто гарант бе Германия, е само печелене на време за укрепване на Украйна.

„Споразуменията от Минск от 2014 г. бяха опит да се даде време на Украйна. Те използваха това време, за да станат по-силни, виждаме го днес. Украйна от 2014-2015 г. не е днешна Украйна“, каза Меркел, като даде за пример боевете за Дебалцево в Донецка област през 2015 г.

Говорителката на руското Външно Мария Захарова заяви, че признанието на бившия германски канцлер може да се използва като доказателство в трибунал срещу западни политици, отговорни за провокиране на продължаващия конфликт между Москва и Киев.

Според Захарова, изявленията на Меркел „ужасяващо“ разкриват, че Западът е „използвал измамата като метод на действие“ и е прибегнал до „всякакъв вид машинации, манипулации и извращения – каквито може да си представим, на истината, на законите и на правото.“

Според говорителя на руското Външно министерство, през 2015 г. Западът много добре е знаел – протакайки с часове преговорите по втората част от споразуменията от Минск, че никога няма дори да се опита да изпълни която и да е част от споразуменията, а вместо това ще напомпва Киев с оръжия.

„Те не съжаляват за нищо: за жените, децата, цивилното население на Донбас и на цяла Украйна. Те искаха конфликта и бяха готови за него още през 2015 г.“, каза Захарова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *