Русия започва военни учения с Китай и Беларус! Ето каква е целта!

Свят

Русия ще проведе военни учения заедно с Китай в Източнокитайско море, а едновременно с това стартират и учения на съвместната групировка в Беларус, съобщиха от руското министерство на отбраната.

 

Отряд кораби на Тихоокеанския флот на Русия, воден от ракетния крайцер „Варяг“, излезе в открито море от Владивосток за участие в руско-китайските военноморски учения „Морско взаимодействие“, които ще се проведат от 21 до 27 декември във водите на Източнокитайско море.

Министерството на отбраната на Русия отбеляза, че основната цел на учението е „да се засили военноморското сътрудничество между Руската федерация и Китайската народна република и да се поддържат мирът и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион“.

Руският флот ще бъде представен на ученията от флагмана на Тихоокеанския флот, ракетния крайцер „Варяг“, фрегатата „Маршал Шапошников“, корветите от проект 20380 „Герой на Руската федерация Алдар Циденжапов“ и „Совершенний“.

Същевременно бе съобщено, че руските военни, които пристигнаха в Беларус в рамките на създаването на регионална военна групировка, ще проведат батальонни тактически учения.

След това командването ще даде „окончателна оценка на бойните способности и бойната готовност на подразделенията. Руското министерство на отбраната съобщава, че военните „продължават курса на интензивна бойна подготовка“ на полигоните в Беларус.

„Ученията на подразделенията на Западния военен окръг се провеждат през деня и нощта“, съобщава руското военно ведомство.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи за тренировки на танкисти, артилеристи, комуникационни подразделения, специалисти по радиоелектронна борба, инженери и медицински екип от специалните сили на Западния военен окръг на полигоните в Беларус.

Валерий Ревенко, началник на отдела за международно военно сътрудничество в беларуското министерство на отбраната, заяви през октомври, че регионалната групировка на войските в Беларус ще включва почти девет хиляди души от Русия.

На срещата си с руския министър на отбраната Сергей Шойгу на 3 декември Александър Лукашенко заяви: „Тук никой не се дели: ние сме като единна групировка, днес се готвим като единна армия. Всички около нас знаят за това. Не сме го крили“.

Публичните изяви на Путин и Шойгу на събития, свързани със „специалната операция“, може да са показателни за подготовката на нова фаза на войната, смятат експерти от американския Институт за изследване на войната.

По-рано руският президент взе участие в многочасова среща с военните по въпросите на Украйна. А руският министър на отбраната Шойгу заяви, че е посетил зоната на бойните действия.

Tagged

1 thought on “Русия започва военни учения с Китай и Беларус! Ето каква е целта!

  1. Интересно с какви кораби ще участва КНР! Май им припари на янките на онова място!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *