Вучич и Орбан натискат Борисов за Балкански поток! Ще има ли евтин руски природен газ за България или ще ни го продава Ердоган?!

България отблизо

Сръбската държавна агенция Танюг съобщи, че на 31 август в словенския курорт Блед се състоя среща между президента Александър Вучич и премиерите на България и Унгария Бойко Борисов и Виктор Орбан.

По всяка вероятност Орбан, Вучич и Борисов ще разговарят за довършването на Балкански поток, който трябва да донесе руски природен газ до техните страни, както и до други страни от Източна и Южна Европа. И пак по всяка вероятност, Вучич и Орбан ще притиснат Борисов да довърши трасето до Сърбия, защото само той единствен не е изпълнил поетите от България ангажименти.

За да възстановим икономиката на България, както иска президентът Радев, ни трябват евтин газ, евтин ток и евтин бензин. Всичко това може да ни го даде Русия, ако има кой да установи трайно сътрудничество и братски връзки с Кремъл. Борисов обаче се побратимява с Ердоган, а не с Владимир Путин. И от там идват всичките ни беди.

На всичко отгоре, също както строителството на Северен поток-2, така и строителството на Балкански поток е в санкционния списък на САЩ. Вашингтон прави довършването на двата енергийни проекта изключително трудно, под предлог, че тези проекти щели да поставят европейските страни в зависимост от Русия.

Но… има едно голямо „НО“. Защото Съветският съюз и Руската федерация, въпреки катаклизмите през 90-те години на миналия век, никога не спряха доставките на природен газ, както за страните от Северна, така и за страните от Източна и Южна Европа. По този начин Москва даде перфектно доказателство за своите твърдения, че тези енергийни проекти са само търговско сътрудничество и в тях няма никаква политика. Просто Кремъл доставя на Европа много по-евтин и екологично чист природен газ, отколкото САЩ някога могат да доставят на европейския пазар.

Точно затова, и защото Вашингтон осъзнава, че не може да бъде конкурент на Русия в тази област, американският Конгрес започна да си служи със санкции срещу страните, които искат да купуват руски природен газ.

Според българския анализатор доц. Валентин Вацев, сегашните протести срещу правителството на Борисов са предизвикани и заради Балкански поток.

Не е тайна колко твърдо и последователно Германия се противопоставя на американските санкции за Северен поток-2. Дори се стигна дотам, че Доналд Тръмп реши да изтегли част от американските войски, които са намират в Германия от 75 години насам, заради тези неразбирателства с Берлин. Както и защото Вашингтон не можа да принуди Ангела Меркел да купува скъпия втечнен газ на американците.

Борисов обаче, заяви, че ще го купува.

Само че България, също както Сърбия и Унгария, има интерес да купува по-евтиния и по-качествен руски природен газ. Поради простата причина, че нашата слаба икономика не може да си позволи да купува скъпия американски втечнен газ, и то в добавка към милиардите, които дадохме за самолети.

Дори изключително мощната немска икономика не може да си позволи американския газ. Така че съпротивата на европейските страни срещу американската намеса в техните икономики и налице. Въпросът е докога ще устоят те?!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *