Вътрешното министерство на Украйна се оправдава: Нашите войски отстъпват, защото…

Свят

Министерството на вътрешните работи на Украйна обясни защо въоръжените сили на Украйна напуснаха Светлодарск. Защитниците на Украйна се оттеглиха, за да избегнат евентуално обкръжение и значителни загуби, пише obozrevatel.com.

Това стратегическо отстъпление може да не е последното, съобщи съветникът на министъра на вътрешните работи Виктор Андрусов.

„Нашата армия прилага маневрена отбрана. Това означава, че ние не се съсредоточаваме към конкретни населени места, а се стремим да нанесем максимални загуби на противника, като същевременно пазим силите си.

Това означава, че понякога трябва да се оттеглим от линиите, които не са от стратегическо естество, за да избегнем обкръжаване или значителни загуби, каза Андрусов.

Това е причината за отстъплението на украинските сили от Светлодарск и Мироновски.

Май се очертава така, че колкото и да отстъпват украинските военни подразделения, накрая ще попаднат в капана. А и отстъплението не е начин на защитиш страната си.

Както обясни ръководителят на регионалната военно-гражданска администрация в Донецк Павло Кириленко, врагът успя да обгради Светлодарск от три страни. Имаше опасност от пълно обкръжение. Затова украинските военни се оттеглиха на по-изгодни позиции, където можеха да се прегрупират.

„Правилно е да се каже прегрупиране. Не беше отстъпление, макар, че бойците се изтеглиха назад. Просто така се случи, че три селища, включително Светлодарск, останаха под контрола на руски окупатори“, каза Кириленко. Според него, над 10 хиляди цивилни се намират в руска окупация.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *