В България вече се използва нова технология за лечение на Ковид-19!

България отблизо

У нас лекарите започнаха да използват нови методи за лечение на болните от Ковид-19. Вече се използват моноклонални антитела за лечение на пациенти с COVID-19. 3000 дози са доставени преди дни.

Моноклоналните антитела са гликопротеини, отделяни от специализирани лимфоцити, наречени плазмени клетки. Те са естествени убийци на вирусите, включително и на вируса на Ковид-19.

Като ги използват, лекарите намаляват с до 80% тежките случаи и причиняването на летален край. Което означава, че антителата са много важен фактор в битката с унищожителния вирус.

Точно затова здравното министерство препоръча към системата за сертификати да се създаде възможност хората, преболедували COVID за втори път, също да получат документ. Досега това не е било предвидено.

По този повод днес в Министерския съвет се проведе среща с представители на Обществения съвет, който министерството създаде, за да стимулира ваксинацията, която създава най-много такива антитела.

„Ситуацията продължава да бъде много тежка, включително с броя на заетите легла, с реанимационните легла. Аз казвам, че виждам оптимизъм в това, че хората някак си възприеха мерките за зеления сертификат. Виждам разбиране за това. Няма ръст на заразените буквално от няколко дни, това се вижда, но не е край на ситуацията, която продължава да бъде много трудна за здравната система“, обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Министърът обаче видя и светлина в тунела с използването на моноклоналните антитела в лечението на Ковид-19.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *