В Русия създадоха първия реактивен дрон, какво може К-5

Свят

Компанията Unmanned Apparatus създаде първия в Русия дрон с реактивен двигател и управление от първо лице, наречен К-5. Тя представи прототип на изложението Outfit в Москва, съобщава украинският Фокус.

На външен вид K-5 прилича на миниатюрен изтребител без пилотска кабина, но с въздухозаборник на опашката. Той може да изпълнява функцията на боеприпас, т.е. да лети в небето, докато целта бъде идентифицирана, след което да се гмурне към нея и да експлодира. А може и да бъде дрон разузнавач, който със своя изкуствен интелект „вижда“ и проследява целите, съобщава за тяхното реално местоположение и насочва артилерията или ракетните войски до самия удар върху целта.

Както е замислено от създателите, военните трябва да изстрелят дрона с помощта на катапулт или ракета-ускорител с твърдо гориво и да го доведат в бойната зона, а след това вградената система сама ще се насочи към вражеските цели.

Както уверяват разработчиците, турбореактивният двигател позволява на K-5 да се движи много бързо, докато дизайнът позволява ефективно маневриране във въздуха. Твърди се, че самолетът е оборудван със система за изкуствен интелект и технология за компютърно виждане за разграничаване на обекти по топлинна сигнатура и визуални очертания. Инженерите също обещават да добавят инерционна система за управление на дрона без използване на радиоканали.

Характеристики на реактивен дрон K-5:

максимална скорост – 400 км / ч;

крейсерска скорост – 200 км / ч;

максимален обхват на полета – 90 км;

полезен товар – 6 кг.

Сега K-5 се тества в Русия, което Unmanned Vehicles планира да завърши до края на 2023 г. След това ще започнат серийно производство на разузнавателни и ударни модели с различен полезен товар. От компанията твърдят, че използват изцяло руски компоненти.

Руснаците искат да тестват бойните дронове Коршун в Украйна. Те получиха хибриден дизайн със система за вертикално излитане, която улеснява изстрелването на самолета. Предлага се да се използват за разузнаване и хвърляне на боеприпаси.

Превод: БЛИЦ

Tagged

1 thought on “В Русия създадоха първия реактивен дрон, какво може К-5

  1. Създали са дрон , колкото са създали танка армата. Освен на червения площад , къде другаде е видян тоя танк? Рашките са трагедия и винаги са били.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *