В САЩ треперят: Ето от какво зависи съдбата на Украйна!

Свят

Съдбата на Украйна зависи от решението на следващия състав на Конгреса на САЩ. Новият състав на Конгреса може да стане причина Украйна да загуби войната с Русия, пише Вашингтон пост.

 

Републиканското мнозинство в Камарата на представителите ще намали помощта за Украйна, особено финансовата. В Киев се страхуват от това най-много, пише авторът.

Лидерите на републиканското мнозинство в Камарата на представителите, заедно с шефа си Кевин Маккарти вече обсъждат как да променят пакета от помощи за Украйна в новия Конгрес, за да отговорят адекватно на широкия кръг от опасения в тяхната партия.

Някои крайно десни депутати републиканци призовават за пълно прекратяване на помощта за Украйна. Но много хора от ръководството на партията се стремят да намалят голяма част от икономическата помощ, като същевременно запазят или дори увеличат нейния военен компонент. Тоест да се направи един вид компромис.

Но съкращаването на икономическата помощ за Киев сега, повечето от която е пряка финансова подкрепа за плащанията украинското правителство, би било ненавременно и опасно, заявиха украински официални лица. Икономиката на страната може да се срине без продължителната помощ от Съединените щати, Европа и Международния валутен фонд. Ако това се случи, въоръжените сили няма да могат да воюват, заявиха те.

„Без тази подкрепа нашите публични финанси ще се сринат. А това означава незабавна победа за Русия», заяви Тарас Качка, заместник-министър на икономиката на Украйна. 

Републиканците имат основателни съмнения как украинците са се разпоредили с тази помощ досега.

Консервативни групи като влиятелната Heritage Foundation с право твърдят, че за предоставената помощ от САЩ за Украйна не е имало обсъждане, надзор, прозрачност и отчетност. Мнозина посочват още, че Европейският съюз не може да се справи със задачата си относно помощта за Украйна.

ЕС обеща солидна финансова подкрепа на Киев през 2023 г., въпреки факта, че предишните му обещания така и останаха неизпълнени.

А всичко това на практика означава, че извън колосалните дългове, които имат САЩ, те вече са си увесили на врата и още една не малка държава, която постоянно иска още и още пари.

Остава да видим кога и САЩ ще рухнат, заедно с Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *