В Унгария унищожиха 40 тона ГМО зърно, внесено от Украйна

Свят

Унгарският орган за контрол на храните реши да унищожи 40 тона генетично модифицирани царевични семена, внесени от Украйна. Това се казва в изявление на унгарския министър на земеделието Ищван Наги, публикувано на 3 февруари на уебсайта на министерството.

„Инспектори от Националния орган за безопасност на хранителната верига иззеха от обращение около 40 тона генетично модифицирани царевични семена, внесени от Украйна. Срещу разпространителската фирма е образувано дело. В съответствие със закона семената ще бъдат унищожени“, се казва в съобщението.

Наги подчерта, че Унгария ще защити продоволствената сигурност на гражданите и интересите на унгарските фермери.

Страната също така се застъпва за това всички вносни продукти да отговарят на европейските стандарти за качество на храните: Европейският съюз (ЕС) има списък с разрешени видове селскостопански продукти, използващи ГМО.

 

 

Наги добави още, че зърното е внесено незаконно, тъй като Унгария продължава да забранява вноса на селскостопански продукти от Украйна на национално ниво в очакване на приемането на подобно общосъюзно решение. Забраната обаче не важи за транзитно превозване на украински стоки през територията на Унгария до страни от Азия и Африка.

 

 

По-рано, на 31 януари, премиерът на Украйна Денис Шмихал заяви, че се надява Европейската комисия (ЕК) да намери начин да премахне едностранните забрани за внос на украински продукти, които са в сила в Унгария, Полша и Словакия.

На 22 януари Европейската комисия реши да позволи на страните, които граничат с Украйна, да забранят вноса на селскостопански продукти оттам на национално ниво, за да защити местните фермери.

Източник: kritichno.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *