В 5 без 10: ПП-ДБ и ГЕРБ отново в преговори преди Габриел да представи проектосъстав

България отблизо
Часове преди предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да представи варианта за правителство на “Дондуков 2” започна поредна среща между Борисовата партия и представителите на “Продължаваме Промяната” – “Демократична България”, съобщиха от “Дневник”.

По информация на изданието двете формации разговарят за правителство с ротационен премиер, което да бъде избрано с втория мандат.

 

Вариантът за подобен кабинет бе лансиран през изминалите няколко дни. През уикенда също се проведе неофициална среща между представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Снощи пък Слави Трифонов от “Има такъв народ” обяви, че партията му няма да участва в правителство с ГЕРБ, въпреки заявките отпреди няколко дни от страна на ИТН, че ще дадат подкрепата си. Такава обещаха и от ДПС. Спекулациите бяха, че правителството на ГЕРБ ще мине с помощта на кворумни игри. Сега обаче не е съвсем ясна съдбата му, а политолози дори допуснаха, че Мария Габриел може да отиде с празна папка при държавния глава.

 

Според “Дневник” ГЕРБ и ПП-ДБ обсъждат вариант за ротационно правителство, чийто премиер да се сменя на шест месеца. Целта е първи поста да поеме посочения от ПП-ДБ акад. Николай Денков, а след него премиер да стане Мария Габриел след оставка на премиера и кабинета и преизбирането му наново с друг състав.

 

Ако преговорите между двете формации се окажат успешни, по-вероятно е Мария Габриел да върне първия мандат неизпълнен и разговорите да продължат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *