„Газпром“ пак врътна кранчето. Още високо напрежение между Кремъл и Запада

Свят
„Газпром“ спира още една турбина от газопровода „Северен поток 1“ за Германия. Руската компания предупреди, че потоците към Германия ще спаднат до една пета от нормалния капацитет.

„Газпром“ съобщи, че спира работата на друга газова турбина на Siemens в компресорната станция „Портовая“ на „Северен поток 1“ в съответствие с инструкциите на съответния надзорен орган, като се вземе предвид техническото състояние на двигателя. Пропускателната способност ще спадне до 33 милиона кубически метра на ден.

Това е само половината от текущите потоци, вече при едва 40% от нормалния капацитет.

Новият удар върху доставките идва в момент на високо напрежение, когато Русия и Западът си разменят икономически удари в отговор на действията на Москва в Украйна. Европейският съюз обвини Русия, че прибягва до енергиен шантаж, докато Кремъл твърди, че прекъсването на газа е причинено от проблеми с поддръжката и ефекта от западните санкции.

Президентът Владимир Путин предупреди Запада този месец, че продължаващите санкции рискуват да предизвикат катастрофални покачвания на цените на енергията за потребителите по света.

Политици в Европа многократно са предупреждавали, че Русия може да прекъсне газовите потоци тази зима – стъпка, която ще тласне Германия в рецесия и ще доведе до скок на цените за потребителите, които вече се борят с по-високите цени на храните и енергията.

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия и най-големият износител на природен газ в света. Европа внася около 40 процента от своя газ и 30 процента от своя петрол от Русия.

„Газпром“ възобнови потока на синьо гориво през „Северен поток 1“ миналата седмица след 10-дневна пауза за поддръжка, но само при 40% от капацитета на газопровода – ниво, което Русия каза, че е била принудена да намали през юни заради забавеното връщане на турбината от Канада. Европейски политици оспориха това обяснение, като Германия заяви, че въпросната турбина не е предназначена да се използва до септември.

Газпром (GAZP.MM) каза по-рано в понеделник, че е получил документи от Siemens Energy (ENR1n.DE) и Канада за първата турбина, но добави, че все още има проблеми, предават от агенция „Ройтерс“.

По-рано Кремъл заяви, че Москва не е заинтересована от пълно спиране на доставките на руски газ за Европа, която бърза да напълни подземното си хранилище преди зимния сезон. Руската страна посочи, че „Газпром“ не е виновна за рисковете от съхранението, като повтори позицията си, че европейците страдат от последствията от санкциите, които те самите са наложили срещу Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *