Гарабед Минасян: Пет човека и половина са склонни да блокират цялата държава, защото нещо не им изнася

България отблизо
Пет човека и половина са склонни да блокират цялата държава, защото нещо не им изнася. А какво е то – че има чужд производител, който предлага своята стока на пазара. За потребителя това е добре – той иска да види всякакъв вид стоки и да е този, който ще си избере.

Това заяви икономистът от БАН Гарабед Минасян за „Твоят ден“.

 

„Има едно основно благо за производителите – да имат осигурен пазар. Ако няма външни въздействия върху пазара, можеш да си правиш, каквото си искаш. Протестът е колкото обясним, толкова и странен. Имаше уверение, че цените не се увеличават, когато останат сами на пазара, но от друга страна водещото в инфлацията са цените на храните и в ресторантите. Как има уверение, че цените не се увеличават, а именно тези на хранителните стоки дърпат инфлацията нагоре?“, попита той.

 

По думите му зърното идва от страна в специално положение – Украйна. „Ако то не се приеме, страната ще пострада. Зърнопроизводителите опонират на силата, като блокират с големи селскостопански машини пътищата“, смята Минасян.

 

От своя страна икономистът Михаил Кръстев смята, че протекционистките политики ще навредят на икономиката и на потребителите. „Проблемът идва от това, че някой е решил да налага забрана, с която да създаде очаквания у производителите, че реколтата им ще бъде продадена на определена от самите тях цена. А всъщност цената се определя на конкурентен пазарен принцип. Въвеждайки протекционизъм, правим земеделците зависими. Има риск да претърпят сериозни финансови щети“, обясни той.

 

Според него е абсурдна идеята да се слагат специални етикети на стоките от Украйна. „Няма дългосрочна визия за целия икономически сектор – колко се произвежда и достатъчно ли е то? Целият произведен слънчоглед стига за 50% от капацитета на преработване“, посочи Кръстев.

Tagged

3 thoughts on “Гарабед Минасян: Пет човека и половина са склонни да блокират цялата държава, защото нещо не им изнася

  1. Да сте чули че арменци са умни и работници ако не сте чули няма и да ч уете поредното некъдърно арменец излезе от дупката на плъх Денков да си покаже простотията и да докаже колко са тъпи

  2. Това нее твоята страна и се махам от тук и върви при твои прости мързели

  3. Този отврат няма място в БАН и на екран, той не е обективен. Предполага се, че е и платен допълнително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *