„Гардиън“ с кошмарно предупреждение! ЕС е пред фатален сблъсък със САЩ. На прага сме на нещо невиждано!

Свят

ЕС е на път да се сблъска със САЩ заради решението на американския президент Доналд Тръмп да се изтегли от ядреното споразумение с Иран. Това пише британският вестник „Гардиън”. 

Големи европейски компании започнаха да се изтеглят от Иран, за да не им бъдат наложени санкции от Вашингтон. В опит да защити бизнес интересите в Иран на компаниите от ЕС председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ще прибегне до план, който е използван за последен път за защита на работещите в Куба европейски компании преди отмяната на търговското ембарго на САЩ. Целта му е да неутрализира екстратериториалния ефект на американските санкции, подчерта Юнкер на срещата за Западните Балкани в София, добавяйки, че се очаква процесът да бъде стартиран днес.

ЕС се опитва да спаси ядреното споразумение с Техеран, като запази икономическите ползи, които Иран получава в замяна на отмяната на ядрената си програма, отбелязва в. „Гардиън”. Туск заяви, че в новата глобална игра Европа ще бъде основен играч или пионка  Разпоредбата от 1996 г. забранява на европейските компании и съдилища да изпълняват чуждестранни закони за санкции, обезсилвайки действието на тези закони в ЕС. „Ефектът на санкциите на САЩ ще бъде усетен. Следователно ЕС е длъжен да защити европейския бизнес”, особено дребните и средни предприятия, подчерта Юнкер.

Въпреки силните думи, шансовете споразумението с Иран да оцелее в условията на американски санкции обаче намаляха, след като и датският транспортен концерн А.П. Мьолер-Мерск (A.P. Moller-Maersk) спря дейността си в Иран, отбелязва в. „Гардиън”.  Бързината, с която се изтеглят предприятията, заплашва да осуети плановете на европейските лидери да предоставят правни и финансови гаранции на европейските компании, които продължават да търгуват с Иран, пише „Труд“.

Tagged

1 thought on “„Гардиън“ с кошмарно предупреждение! ЕС е пред фатален сблъсък със САЩ. На прага сме на нещо невиждано!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *