Ген. Атанасов нарече руската православна църква „филиал на КГБ“ и поиска оставката на шефа на ДАНС

България отблизо
Оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев поиска пред bTV ген. Атанас Атанасов. Причината – политизирането на службите. 

Вчера от ДАНС излязоха с позиция, в която пише, че е  “Безотговорно и опасно когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти“. Коментарът на службата дойде след телевизионното интервю на Кирил Петков, който разкритикува ДАНС.

 

Според ген. Атанас Атанасов реакцията е недопустимо. Същото счита и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира темата пред журналисти днес.

 

“Сегашния председател на ДАНС трябва да си подаде оставката. Той се изказва за втори път политически. Един от принципите, по който трябва да функционира ДАНС, и го пише в закона, е с политически неутралитет. Никой от тази служба няма право да взема политическа позиция, камо ли пък публично да го прави. Това е абсолютно недопустимо“, каза Атанасов.

 

Атанасов определи руската православна църква като „филиал на КГБ“ и заяви, че службите у нас са знаели за нейната шпионска дейност през последните 5 години, но не са предприели действия.

 

Той обясни, че преди два месеца е имал предложение от подкрепящите правителството да оглави ДАНС, но се е оказал заради дългата си политическа биография.

Атанасов обясни, че е подал оставката си като председател на парламентарната комисия заради отстъплението на партньорите от позицията за реформа в службите.

Той каза, че съществува възможност да се върне на поста, ако съществуват гаранции, че предлаганите от него промени в службите ще доведат до конкретен резултат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *