Боян Чуков: Путин се разбра с Ердоган и Иран да не пускат Запада в Закавказието

Свят

Азербайджан обяви, че е започнала антитерористични операции в Нагорни Карабах. Това се случва почти три години след като влезе във война с Армения за спорния планински регион. Въпросът, който си задават повечето международни анализатори, общественици, е задава ли се нова война между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах. Тук е важно да кажем, че отцепилият се регион, населен предимно с арменци е международно признат като част от Азербайджан. Арменските сепаратистки сили в Нагорни Карабах обаче се предадоха и се съгласиха на прекратяването на огъня, съгласно обаче споразумението, потвърдено и от Азербайджан, сепаратистките сили ще се разпуснат и разоръжат, а преговорите за бъдещето на региона и етническите арменци, които живеят там, ще започнаха в четвъртък. Боян Чуков, геополитически анализатор и бивш офицер от разузнаването, в интервю за предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“

– Г-н Чуков, до какво могат да доведат подобни действия видяхме, макар и за кратко, отново подновяване на военни действия?

– Първо, бих започнал с това, че няма нищо неочаквано в това, което се случи Тези, които следят отблизо събитията в региона очакваха да се случи точно това. Има една битка за това кой да има влияние в целия този регион, който исторически много години назад е бил част от империята на персите. Трябва да имаме предвид, че преди събитията имаше посещение на Хакан Фидан, който в момента и министър на външните работи на Турция. Той посети Москва и Техеран. Много говорихме преди известно време за зърнената сделка и за отиването на Ердоган в Сочи, и разговорът му с Путин. Всъщност, руснаците отпуснаха на Турция 1 млн. тона зърно, което да бъде преработено в Турция, но като имаме предвид, че Русия разполага с 50 милиона, разбирате, че това е приятелски подарък и по-скоро е като че ли нещо като димна завеса за това, какво са говорили двамата мъже.

Всъщност Путин и Ердоган се разбраха какво трябва да се случи в Задкавказието и какво става там, тъй като Турция, Иран и Русия видяха, че Никола Пашинян се стреми да въвлече като фактор в региона други сили. Имам предвид Съединените щати, Великобритания и Франция. И Иран, Русия и Турция се разбраха да не допускат никой друг на тази територия. Защото всички останали участници са на хиляди километри от региона и в никакъв случай те няма да се отнасят към него като към територия, която е близо до границите на изброените три държави. В същото време, видяхме, че Армения беше посетена от Роджър Мур, който е бивш посланик на Великобритания в Турция, но в момента е началник на МИ-6, разузнаването на Великобритания. Господин Уилям Бърнс, който е директор на ЦРУ и той посети Ереван, така че фактически целта на НАТО и на американците е да бъде изхвърлена Русия от Армения, т.е. Русия да бъде изхвърлена от региона. И това не го казвам аз, това го написа италианско издание, че „в ситуацията в региона се вижда ръката на НАТО“.

– Гняв срещу Русия?

– Срещу Русия, точно така, но трябва да се има предвид, че самият Пашинян, който е министър-председател в Ереван на Армения, той имаше досега относително по-голям марж на действие. Докато сега, изведнъж му поставиха рязко задача да се конфронтира с Руската федерация и само няколко момента ще избера, за да разберете.

– Кой му постави тази задача?

– Разбира се, тези, които го курират от страна на Съединените щати, на Великобритания и на Франция. Имайте предвид, че в Армения се намира едно от най-големите посолства на Съединените щати. На глава от населението в Армения има най-много американски дипломати. И фактически Пашинян какво направи? Той казва, че Русия трябва да го защитава, в смисъл да защитава Нагорни Карабах, тъй като Армения е член на Организация на Договора за колективна безопасност (ОДКБ), това, знаем, че е един военен съюз на страните – бивши съветски републики, които станаха независими държави. В същото време Пашинян казва, че ще подпише Римската конвенция, която ще задължи, ако на арменска територия стъпи Владимир Путин, да бъде арестуван.

В същото време, като член на този военен съюз Пашинян провежда съвместно военно учение на арменска територия със Съединените щати. Е, вярно, звучи много тежко военно учение, но в същото време от едната страна има 175 човека, от другата страна са около 70, така, че става дума за съвсем малко. Но тук е важен символизмът. От друга страна, съпругата на Пашинян отиде в Киев да участва в антируски хепънинг и в момента Пашинян иска Русия да защитава Нагорни Карабах.

От друга страна, цялата работа се свежда до т.нар. Зангезурски коридор, това е една тясна ивица, която свързва Нахичеван – това е една територия, която няма нищо общо с Азербайджан, но е територия от Азербайджан и се свързват само с този тесен коридор, който обаче, е много близък до иранската граница.

– И много ключов коридор.

– И много ключов, тъй като този коридор е част от Малкия път на коприната, т.е. „Пътят и поясът“ ще минат от там. Ако Турция си гарантира преминаването през този коридор, Турция излиза директно на Каспийско море.

– Знаем и отношението на Турция, тя работи за това.

– Разбира се, но затова и твърдя, че Ердоган наистина е голям политик, тъй като той е готов да се конфронтира и с американци, и с руснаци, и с които и да са, когато трябва да защитава националните интереси на Турция. Но тук националните интереси на Турция, Иран и Русия съвпадат. Не случайно, точно в момента, когато разговаряме с вас, в Иран се намира Шойгу, министърът на отбраната на Руската федерация. Да не забравяме, че точно този Зангезурски коридор има някъде, едни твърдят 150 000, други твърдят 200 000 човека от иранските войски, от стражите на ислямската революция, които стоят там, а отделно Техеран заяви публично и много мощно, че няма да позволи никаква промяна на границите в региона.

И сега, когато говорим за Нагорни Карабах, трябва да имаме предвид, че Армения – Ереван не призна Нагорни Карабах. Нещо повече, на времето Никола Пашинян призна, че Нагорни Карабах е част от територията на Азербайджан и съвсем правилно турският представител в ООН каза „какво искате от Баку, какво искате от Азербайджан? Всичко това става на негова територия, вие ли ще диктувате какво трябва да правят азербайджанците на своя територия?“

Трябва да имаме предвид, че Илхам Алиев е наистина също един много добър дипломат. Той много плътно спазва международното право. Алиев беше предложил на жителите на Нагорни Карабах, които са етнически арменци, около 120 000 човека, да могат да получат азербайджанско гражданство и по този начин ще имат всички права и задължения, каквито имат азербайджанските граждани. И тук има още един момент Никола Пашинян вдигна много шум, че има още един коридор, който свързва територията на Армения с Нагорни Карабах, той е Лахчийския коридор, Азербайджан го прекъсна, запуши го, защо?

От арменска страна се казва, че не може да се изпращат хуманитарни конвои, но с тези хуманитарни конвои се изпраща и оръжие в Степанакерт в Нагорни Карабах, нещо, което Азербайджан, естествено няма да допусне. Когато азербайджанците запушиха този коридор, те отвориха друг коридор, от другата страна на Нагорни Карабах, където самите те изпратиха няколко ТИР-а с хуманитарна помощ към Степанакерт обаче се оказа, че този път арменците не ги пуснаха. Тоест, там играта е много по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед.

Нещо повече, доколкото разбирам, Пашинян става все по-неудобен на Русия, на Турция и на Иран. Така че в момента най-вероятно ще се търси неговата смяна. Последните два дни Никола Пашинян се опитва да се обади по телефона на Владимир Путин, той не му вдига телефона.

Аз също така не вярвах, че ще се стигне до някакво огромно кръвопролитие, по простата причина, че …

– Беше обявено такова, но видяхме, че не продължи дълго.

– Армията на Азербайджан е много по-мощна от тази на Армения, за Нагорни Карабах да не говорим, така че просто жалко за тези 120 000 човека, част от които започнаха да бягат към столицата на Армения, но има и такива, които отиват в Азербайджан, тъй като трябва да имаме предвид, че в Азербайджан също живеят не малко етнически арменци.

– А очаквате ли голямо изселване към Армения?

– Към Армения вече изселването е достатъчно голямо, тъй като част от наемите на жилища в Ереван са се вдигнали и така да се каже руската пропаганда малко ехидно споделя, че наемите на жилищата са се вдигнали чувствително и тези руснаци, които избягаха в началото на военната операция, специалната военна операция и избягаха в Армения, сега ще трябва да плащат повече пари за наемите и ще стане много по-скъп техния престой в Армения. Така че в случая имаме една битка – от едната страна имаме Съединените щати, Великобритания, Франция, ЕС от другата страна имаме Турция, Русия и Иран, които се стараят да запазят целия регион от западното влияние. Те не искат да пускат външни фактори, които да се намесят вътре под всякакъв предлог. Защото знам, че ако се намесят външни фактори обяснението е много просто, то е хуманитарно, там за мирното население, за жителите и т.н. Но в крайна сметка виждаме, че те са последните, които представляват интерес за западните геостратези.

– Утре, когато седнат на масата за преговори, какво според вас, може да решат те?

– Според мен, ще натиснат отново Никола Пашинян да запази региона и да запази руската военна база, която е в Армения. Тъй като в Гюмри, Армения има руска военна база и американците искат точно изостряйки отношенията между руснаци и арменци, да изхвърлят всякакво руско военно присъствие в Армения. Те казват, Пашинян и част от ръководството в Ереван, „руските миротворци абсолютно нищо не правят“. Но преди три години, когато имаше уговорка да отидат миротворците там, нямаше абсолютно никакъв ангажимент на руския контингент да води сражение с който и да е, било с едната, било с другата страна. Те имаха само за задача да пазят цивилното население. Естествено, началото на сраженията започнаха с един повод, в който на мини, поставени от арменците, се взривиха коли на Министерството на вътрешните работи на Азербайджан, загинаха хора и т.н., но това може по-скоро да бъде повод, но не и причина за това, което се случва.

– А вие лично, г-н Чуков, подкрепяте ли мерките, които предприе Азербайджан, които могат да се тълкуват като защита на териториалната цялост, разбира се, на държавата на Западния бряг?

– Илхам Алиев е випускник на МГИМО и е изключително добър дипломат. Това е човек, който много плътно се движи съгласно каноните на международното право и преди всяко едно действие той формулира защо го прави и се базира върху международното право. Така че аз не бих могъл да съдя Илхам Алиев какво правят азербайджанците, тъй като те спазват правилата. И все пак, да не забравяме това, което каза турският представител в ООН „става въпрос за територия на Азербайджан, не става дума за територия, която е арменска“. Съвсем друго е, ако войските на Азербайджан навлязат в арменска територия. На мен ми се струва малко вероятно да се случи това на този етап, но ако погледнем историята назад, ще видим, че всеки път Армения, когато се е опитвала да се отдалечи от Русия, тя е губила от своята територия. Всички знаем, че навремето, когато Турция водеше война с Армения, от Армения остана само 10% от територията й. Само благодарение на Ленин бяха върнати две трети от нейната територия, но една трета от Западна Армения и до ден-днешен е на територията на Турция.

– Този конфликт ще ескалира ли отново, според вас, или напротив, те ще се договорят?

– Зависи от това, по какъв начин ще отговорят другите заинтересовани играчи. Имам предвид Съединените щати, Великобритания и Франция. Да не забравяме, че британците са майстори в подобни проекти, в най-различни точки на света и това е донякъде част от осъвременената Голяма игра, която виждаме в Закавказието.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *