Ген. Мутафчийски – любимец на народа или подставено лице на Борисов?!

България отблизо

Само преди два дни социологическа агенция „Сова Харис“ се опита да промени кардинално нагласите в общественото пространство.

Тя даде 71% одобрение за ген. Мутафчийски, 60% – за Борисов и само 33% за президента Радев. Доколко това отразява истинските политически нагласи на хората може да се спори много. Първо защото това проучване дойде твърде навреме и твърде удобно за премиера и управляващата партия, чиито рейтинг се беше сринал до невиждано дъно. Преди епидемията Борисов буквално се бореше за оцеляване, с всичките гейтове, които се струпаха на главата му, както и с водния режим в Перник, мръсния въздух в страната и внасянето на отпадъци, не откъде да е, а точно от Италия, която в момента се бори със страхотното зараза в страната.

Но, всичко това изведнъж бе като че ли напълно забравено и сякаш изтрито като с магическа пръчка от статиите на медиите. И на преден план тръгнаха ужасяващо заплашителните материали за коронавируса. Нека бъдем правилно разбрани. Коронавирус има. Опасност има. И мерките, които взе правителството и Националния оперативен щаб за борба със заразата са навременни и правилни.

Но самото преекспониране на заплахата, сякаш някой иска до такава степен да ни панира, че да ни лиши от всякакви други мисли, освен от инстинкта за самосъхранение, навежда на мисълта, че Борисов и ГЕРБ искат да използват създалата се паника и за свои цели. И потвърждения за такива разсъждения не липсват. Най-напред премиерът обяви еднолично, че сме щели веднага да влезем в еврозоната, въпреки крайно отрицателното становище на българските граждани по този въпрос. Българската банка за развитие започна раздаване на стотици милиони на съмнителни фирми и олигарси, уж за борба с епидемията. След това стана ясно, че искат и да заменят президента Радев на предстоящите избори с ген. Мутафчийски.

Тоест, в патакламата около битката с коронавируса, по стар навик, правителството на Борисов и ГЕРБ, барабар с патриотите, реализира някакви тъмни схеми и сделки, които имат една единствена цел. Да заздравят и по възможност да направят непоклатима и вечна властта на Вожда.

Но какво е мястото на ген. Мутафчийски в този управленски сериал?! Истината е, че той започна като медицинско лице, което има задача да координира дейностите по борба с коронавирусната зараза. И понеже действията бяха навременни, и понеже бяха правилни, защото Борисов за пръв път започна да се вслушва в препоръките на по-знаещите от него, хората оцениха положително действията на щаба и масово изпълняваха онова, което им се каже. С други думи хората се довериха на ген. Мутафчийски и съвсем естествено рейтингът му започна да расте.

Дали сега е 71% няма да спорим. Проф. Мутафчийски си заслужи адмирациите с всекидневна, упорита и на високо експертно ниво работа. Разбира се, в тази дейност той съвсем не беше сам. Помага му цяла кохорта от медици експерти и отлични професионалисти. Истината обаче е, както казват социолозите, че този рейтинг е ситуативен. Тоест, той се отнася за дадена дейност, в случая медицинска дейност. И съвсем не важи за политическите нагласи на хората.

Защото повечето граждани усещат със своето шесто чувство, че изтикването на преден план на едно лице, в случая ген. Мутафчийски, преследва и други цели. Освен медицинските. И тези цели станаха ясни от социологически проучвания и приказки на политолози, които вече започнаха едва ли не да подготвят ген. Мутафчийски за следващ президент на България.

Няма спор. Ген. Мутафчийски е експерт. Няма спор, че той умее да командва подчинените си. Но ще му стигнат ли силите да се противопостави на своя ментор Борисов?! Ето това е големият въпрос. И по този въпрос българите са категорични. Борисов подготвя ген. Мутафчийски за втори Плевнелиев. Човек, който да го слуша, за да може вожда да овладее и последната непокорна власт – президентската.

И точно затова, по време на изборите за президент, гражданите няма да гласуват за ген. Мутафчийски, а за Румен Радев. Защото както ген. Мутафчийски доказа своята пригодност в битката с коронавируса, така и президентът Радев е доказал своята пригодност, смелост и себеотрицание в защитата на интересите на обикновените хора.

И това е големият коз на Румен Радев. Коз, който дори Борисов, колкото и да се мъчи, не може да омаловажи или да ликвидира. Колкото и да му се иска това.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *