Ген. щабът на Украйна се оплака: Русия е на път да превземе последните два ключови града в Донбас!

Свят

Руските войски подготвят мащабна атака в района на град Славянск, най-важния опорен пункт на украинските сили в Донбас, съобщи украинският генерален щаб, цитиран от ДПА.

Руските войски прехвърлят нови части в хода на извършвани приготовления за атака на Славянск от две посоки – откъм намиращия се под техен контрол Изюм, който е на около 50 км на север, и откъм наскоро превзетия град Лиман, се казва в ежедневната сводка за бойните действия на генералния щаб на украинските сили.

 

От седмици Москва съсредоточава военни ресурси в Източна Украйна и въпреки упоритата съпротива на украинските войски, руските сили лека-полека напредват.

Славянск и Краматорск, който се намира малко по на юг от Славянск, представляват най-голямата урбанизирана територия в Донбас, намираща се все още под контрола на Киев. Славянск е и основната база за действие на украинските въоръжени сили в източната част на Украйна. Превземането от Русия на тези два града ще бъде сериозен поврат във войната, отбелязва ДПА.

Според Украйна, Русия е прехвърлила към района на Изюм 250 военни машини и е поправила повреден железопътен мост, за да ускори снабдяването на частите си.

Украинският генерален щаб допълни, че в същата зона е разположена и ескадрила щурмови хеликоптери Ка-52. Тези вертолети са смятани за най-усъвършенстваните тежки щурмови хеликоптери на Русия.

Освен към Славянск вниманието на Русия в действията ѝ в Донбас, продължава да е насочено и към котела между Северодонецк и Лисичанск. Киев заяви, че Москва съсредоточава усилията си върху това да прекъсне снабдяването на украинските войски там и да им предложи да се предадат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *