Георги Марков: Борисов ще ни управлява четвърти мандат, защото има пожарогасител и е Хитър Петър!

България отблизо

Правителството е с разнебитен тил. ГЕРБ е мандатоносител, но за поредн път управлява в коалиция – с коалиция, и за пореден път тази коалиция не просто се разнебити, а рухна с гръм и трясък от публични скандали, стигащи до бой. Това е парламентарна агония, резултат на идиотския избирателен закон. Добре, че Бойко е „Хитър Петър“, та въпреки всичко, ще избута мандата.

Това заяви в свое интервю Георги Марков.

Борисов ни спаси от чумата и това е негов голям бонус. Не дай си Боже, чумата да се повтори наесен, пожарогасителят ще е отново в негови ръце. ГЕРБ разполага и с втори голям бонус – невероятно добри кметове и общински съветници в почти всички градове на страната. Другите партии няма как да наваксат тези бонуси. Има и един трети бонус, който установих при обиколките си в страната – в структурите на ГЕРБ са се влели изключително качествени млади хора, дори в малки градчета като Тетевен, Поморие, Самоков и Сапарева баня. Лично оставих на бюрото на г-н премиера Борисов албум със снимки, да види каква бодра смяна от герберки се задава.

Корнелия Нинова няма алтернатива в БСП, но не е алтернатива на Борисов като премиер. Така че смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти път премиер в един много труден и объркан парламент. Ще сме свидетели пак на парламентарна агония.

 

Прав е г-н Борисов да съжалява за г-н Цветанов, който е най-добрият партиен строител на прехода. Навремето на един фантастичен семинар на ГЕРБ-жени в Сливен му казах: „Цецо, ако ГЕРБ беше футболен отбор, Бойко да те е трансферирал на Запад, а ако те имахме през 90-та година в СДС, щяхме да бием БСП. Ние нямахме човек, който да прави структури и го карахме ураджийски от митинг на митинг“.

 

– Вие казахте, че Борисов е най-дълго управлявалият български политик. Той неколкократно е казвал, че се е учил от царя и Тодор Живков. Има ли според вас още какво да научи от тях?

– Да. Според мен, те все още го превъзхождат с чувството си за помилване. Симеон Втори помилва БКП и им отиде на конгрес – партията, която го изгони като малолетен, сви му имотите, национализирайки ги и уби чичо му. Живков, когато свалеше някого от първите редици, най-малко го пращаше посланик – Венелин Коцев в Унгария, Начо Папазов в Япония, Иван Абаджиев в Румъния и т.н. Бойко е много великодушен към противника – Мая Манолова стана омбудсман, търпи Радан Кънев в ЕНП, толерира НПО-тата, които противоконституционно е включил в някакво Чудо на чудесата – Съвет за развитие на гражданското общество към Министерския съвет. Но е много зъл към своите и по случай 30-тата годишнина от първите демократични избори, мисля, че и той трябва да започне да помилва. Постъпи правилно, реабилитирайки Деян Добрев. Радвам се, че съм бил прав, като се изказах в Народното събрание срещу оставката му и съм гласувал срещу нея.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *