Георги Харизанов: Много ме канят за депутат, но ще си дам отвод. Аз съм скромен човек!

България отблизо

Социолозите не дават драстична промяна на всичко, което се случва от 2009 година насам. ГЕРБ пак ще спечели парламентарните избори. Това каза пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Това, че за пореден път се е ребрандирала градската общност, че „Обединените патриоти“ ще се явят отделно на изборите не е новина, посочи той.

„Да се фокусираме върху петпартиен парламент: най-близко идейно-политически до ГЕРБ са „Демократична България“, но червената линия, които те са начертали и поведението им в последните години, не ги поставя в ситуацията да бъдат разглеждани като коалиционен партньор на ГЕРБ. Те търсят собствена физиономия, собствена идентичност. Тръгнали са в дълъг мач на бавен растеж. Ще видим колко ще е бавен, ще има ли растеж и колко ще е дълъг мачът“, коментира Харизанов в предаването „Преди всички“ на БНР.

Запитан има ли нагласа ГЕРБ да пусне неизвестни имена в листите за предстоящите парламентарни избори, Харизанов заяви: „Неизвестни, не. Може би нови в политиката, но не неизвестни.“
Колкото и минимален от гледна точка на жълтите павета да е натрупаният от един успял човек авторитет, това не означава, че той е неизвестен за обществото, допълни той.

Обновяването не би трябвало да е самоцел, смята Харизанов. По думите му политическа класа се създава, когато определени политици натрупат достатъчно опит, знания и мъдрост за функционирането на държавната машина, как се случва законотворчеството и какво е отражението на законите върху отделните сектори.

„Всички, които се качват на модерната лодка да джафкат срещу статуквото – статуквото и политическата класа са едно и също, като се замислите.“

На въпрос дали бившият вътрешен министър Младен Маринов може да бъде включен в листите на ГЕРБ за предстоящия вот, Харизанов посочи:
„Всяка партия би трябвало да бъде много щастлива, ако той се съгласи да бъде неин кандидат.“

Самият Георги Харизанов е номинирал трима, един от които е премиерът. Харизанов не желае да е кандидат и уточни, че ще си направи отвод, ако бъде номиниран.
Имената в листите на ГЕРБ ще станат ясни до седмица, прогнозира той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *