Кошмар за САЩ: Русия възстановява военната си база в Куба

Свят

Руската федерация започва подготовка за откриването на своя база в Куба. Западни медии пишат за това, като се позовават на някакво разследване, което може да е „източване“ на информация от западните разузнавателни служби.

 

Според източника става дума за базата Лурдес, която е построена от Съветския съюз в Куба през 1967 г.

През 2001 г. руският президент Владимир Путин затвори базата. Но сега, предвид изострената ситуация, руските военни може отново да се появят на „Острова на свободата“, пишат чуждите агенции.

Под прикритието на дипломати военните се прехвърлят на острова.

Възможностите на базата в съветско време позволиха да се прихващат комуникации и съобщения от центъра за управление на мисиите на НАСА във Флорида (САЩ), данни от американски спътници.

Властите на Русия и Куба отричат ​​възможността за възобновяване на работата на базата Лурдес, но западните медии твърдят, че по време на посещението на президента на Куба Мигел Диас-Канел в Москва през ноември 2022 г. и срещата му с руския лидер Владимир Путин, ясно се повдигнал въпросът за съживяването на базата.

Западните медии смятат, че Куба, която страда от санкциите на САЩ, сама е предложила на Русия да увеличи военното си присъствие в Карибския регион срещу определено финансово възнаграждение.

За САЩ появата на руски или китайски военни в Куба е истински кошмар. По-рано се появи информация, че Китай уж възнамерява да построи център за обучение и радиоприхващаща база в Куба.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *