Героизъм: Пилоти от ЧВК „Вагнер“ насочиха самолета към вражеска бронирана колона и се взривиха!

Свят

Военният кореспондент Александър Симонов разказва за подвига на екипажа на Су-24М ЧВК „Вагнер“ край Артьомовск, цитиран от чуждестранните агенции.

 

„Преди няколко дни край Клешчеевка беше свален самолет Су-24М. Командир на екипажа – Антонов Александър Сергеевич, навигатор – Никишин Владимир Николаевич.

Днес разбрах как е станало и… Дори е трудно да пиша спокойно. Екипажът на Вагнер повтори подвига на Николай Гастело.

На 2 декември, докато екипажът изпълняваше бойна задача в района на Клещеевка, наземната обстановка започна драстично да се променя. Противникът направи опит за брониран пробив, поради което имаше сериозна заплаха от загуба на позициите.

След оценка на обстановката командирът на един от щурмовите отряди пренасочи екипажа на Су-24М към вражеската бронирана колона. За да нанесат удар, нашите пилоти трябваше да прелетят няколко километра от линията на съприкосновение.

Първоначално, разбирайки всички рискове, свързани с това, екипажът реши да продължи бойния полет и да унищожи новооткритата цел.

При завиване на боен курс самолетът е ударен от ПЗРК. Наблюдателният пост на един от щурмовите отряди докладва на командира, че е видял самолет, взривен във въздуха и падането му в района на вражеската колона.

От горящия Су-24М по радиото се чу фразата „Запознайте се, кучки, с татенцето…“ и след 5-7 секунди самолетът се разби в група от бронирани превозни средства на въоръжените сили на Украйна.

В резултат на героичните действия на екипажа противникът не успя да извърши брониран пробив и позициите на предните щурмови групи бяха запазени, пишат чуждите медии.

Тук е връзката между поколенията. През юни 1941 г. Николай Гастело изпраща своя горящ самолет към механизирана вражеска колона на пътя Молодечно-Радошковичи. В началото на декември 2022 г. горящ самолет на ЧВК Вагнер се разби в струпване на вражески бронирани машини близо до Бахмут.

Дълбоко съм убеден, че Антонов Александър Сергеевич и Никишин Владимир Николаевич са достойни за званието „Герой на Русия“. Посмъртно. Нека земята бъде вашето небе, хора. Да бъдеш воин означава да живееш вечно“, пише Симонов в своя авторски Telegram канал.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *