Гешев отвърна на LIBE. Трудно ни е да открием дали Борисов има къща в Барселона, но работим по въпроса!

България отблизо

Премиерът Бойко Борисов е бил на разпит в прокуратурата заради публикации, че е свързан с покупка на луксозна къща в Барселона. Това съобщи БНР.

Припомняме, изданието „Ел Периодико“ твърди, че каталунската полиция и прокуратура разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари с крайна цел – Барселона. Разследването е започнало през месец март 2019 г. след сигнал от българското гражданско движение „БОЕЦ“.

На всичко отгоре комисия от ЕП зададе въпроси на премиера и прокуратурата.

От комисията не са пропуснали да зададат и въпрос относно разследването по повод завъртялата се в публичното пространство информация, че премиерът Бойко Борисов има къща в Барселона. От прокуратурата отговарят, че по сигнал от Гражданско движение „България обединена с една цел“ (ГД „БОЕЦ“), адресиран до главния прокурор,

Специализираната прокуратура е образувала преписка с описания предмет. Във връзка с тази преписка са извършени множество действия от наблюдаващия прокурор, с цел проверка на изложените в сигнала факти и обстоятелства и изясняване на действителната фактическа обстановка – казват от прокуратурата. И дават примери: снети са обяснения от посочените в сигнала лица (включително министър-председателя Бойко Борисов), възложени са данъчни ревизии и проверки на Национална агенция за приходите на физически и юридически лица. Все още се очакват част от резултатите по възложени действия от различни компетентни български институции.

“С цел проверка истинността на изложените в сигнала факти и обстоятелства по преписката, е възникнала необходимост да бъде изискана информация от компетентните съдебни власти в Кралство Испания, поради което с постановление на наблюдаващия прокурор от 04.03.2020 г. е възложено на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при Министерство на вътрешните работи (Д „МОС“) да изиска от разследващите органи в Кралство Испания информация дали има разследване относно изнесените данни в статията на вестник „El Periodico“.

Междувременно, към преписката е присъединена нова статия в испанския вестник „El Periodico“ относно продажбата на посочената в сигнала къща в Кралство Испания. От държавното обвинение посочват още, че въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период от време, към настоящия момент съдебните власти в Кралство Испания все още не са се свързали с българските правоохранителни органи.

„Проверката по случая не е приключила, като в тази връзка е необходимо да се изчакат резултатите от възложените ревизии на физически и юридически лица, както и поисканата информация от компетентните власти в Кралство Испания“, пише още в писмото на държавното обвинение.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *