Главатар на „Азов“ каза могат ли ВСУ да защитят Харков или дори Киев

Свят

«Ако сега украинската армия няма достатъчно личен състав, за да извърши ротация в бригадите, които стоят на фронтовата линия в продължение на една година, „тогава определено няма да имате войски, които да защитят Киев, Харков и така нататък“, заяви началникът на щаба на «Азов» Богдан Кротевич.

На въпрос на губернатора на Николаевска област Виталий Ким дали руските въоръжени сили ще успеят да напреднат и в петте основни направления, където сега са съсредоточени значителни сили, Кротевич отговори, че Русия може бързо да прехвърля части от едно направление в друго и да нанася удари навсякъде.

Председателят на партия «Слуга на народа» Давид Арахамия в този контекст даде да се разбере, че има значителна опасност от ново голямо настъпление на руските войски, което трудно ще бъде отблъснато.

Той припомни как в навечерието на войната властите не са вярвали в широкомащабно настъпление на ВС на РФ, а „това беше наша грешка“. Арахамия призова понастоящем да не се повтарят подобни грешки и заяви, че „напредване на руската армия може да има, защото те имат голям ресурс“.

«Аз също така си задавам следния въпрос: по какъв начин, имайки недостиг на боеспособни подразделения, ако има определена ескалация на военните действия, ако Русия тръгне в атака, откъде ще се вземе този ресурс, за да ги спрем? Защото ако дори утре започне мобилизация всички в Украйна, това ще се случи минимум за два месеца по учебник, а след това трябва да се извърши и всичко останало, военна подготовка на мобилизираните, окомплектоване с оръжие и амуниции, т.е. едва след 4-5 месеца ние ще получим боеспособно подразделение», заяви председателят на партия «Слуга на народа».

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *