Политолог издаде каква е истината за малката Шехерезада, седнала в скута на Пеевски

България отблизо
Ако трябва да следваме логиката, тези, които се страхуват от скорошни парламентарни избори, са тези, на които социолозите дават чувствителен тренд надолу. От една страна имаме изключително ниско доверие в институции, от друга страна имаме изключително ниско доверие в лидерите на политическите партии. Един – двама горе-долу държат баланса още отпреди, без да уточняваме дали хората го харесват или не. Всички други са надолу. Това коментира пред Нова тв политологът Росен Стоянов.

На трето място има драстичен спад в някои от управляващите като потанциална подкрепа по данни на социолозите. В този смисъл прагматиката налага ясна математика, каза още той.

 

Аз предвиждам някаква идея за окоповане във властта имено чрез тази „ротация“. Т.е. без да има избори да сменяме в т. нар. политически елит кой да води бащина дружина и да не питаме хората, защото едва ли не те ще продуцират същия изборен резултат, коментира той.

Властта не е само тази, която избирателите пряко избират. Има регулатори, които се назначават, допълти той.

Ротацията стана бойно поле по няколко причини. Може би по-важната сред тях е какво избирателите искат да чуят от своите лидери. Ако избирателите на ПП-ДБ или на ГЕРБ видят, че те почват много да се обичат, ще ги заподозрат дълбоко в нещо непочтено и задкулисно. Самото упрлавление беше представено като необходимо зло и те казаха, че едва ли не те участват в него с отвращение. Трябва да продължават да поддържат това внушение сред избирателите, за да могат хората да продължават да гласуват за тях на следващи избори. П отази причина са големите спорове, смятам аз. Другото е чисто тактическо и касае чисто външно министерство, коментира политологът Стойчо Стойчев.

 

До преди месец основно от ГЕРБ идваха искания да се сменят някакви министри или се говореше те да имат допълнителни министри в кабинета. Ответната страна обаче казваше, че такава договорка няма. И понеже това беше доста пасивна позиция, сега те поставиха неизпълнимо условие пред ГЕРБ – да вземат ресора на външно министерство. Целта е накрая всички да си стиснат ръцете, като ПП-ДБ се откажат от външно министерство и да сложат там човек на ГЕРБ, а ответното искане ще бъде да не се пипат досегашните министри в кабинета, обясни той.

По отношение на регулаторите без ДПС няма как да стане схемата. Защото в Конституцията са го записали, че смените стават с две трети мнозинство. Т.е. регулаторите ще останат за след ротацията. И каквото в момента подпишат, ще трябва да го нарушат, допълни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *