Главният вирусолог на България: Случаите не се удвояват значи може да минем по-леко!

България отблизо

Хората имат нужда от доза успокоение, но успокоението в такава ситуация трябва да е само истина.

Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ заместник началникът на Оперативния щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Един от математическите модели преценява дали мерките са удачни по това, дали се удвоява, и в колко дни се удвоява броят на новите случаи. В нашата страна засега броят на заразените не се удвоява всеки ден. И с тези мерки, колкото повече успеем да забавим удвояването на заразените случаи, толкова по-лесно ще минем през кризата. Мисля, че обществото разбира, че това забавяне на удвояването е добре за всички. Защото по-малко хора ще се разболеят едновременно, по-спокойно е обществото и това е много важно, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Той сподели, че всеки ден е спечелен с това, че може би този вирус подобно на роднините си ще се държи много по-добре за нас през топлото време, когато всички зимни вируси намаляват или изчезват. А това е шанс за нас.

Професорът допълни, че освен това, ако се докаже, че БЦЖ ваксината наистина има предпазно действие, с по-малкото брой случаи там, където хората са ваксинирани за туберкулоза, където има по-малко болни и болните не развиват такава тежка инфекция:

Ако и това се окаже истина, ние сме най-БЦЖ-ираната нация не в Европа, а в света. Това са традициите на нашето здравеопазване. Този, който е открил микроба на киселото мляко, е въвел в България още в 20-те години на миналия век туберкулозна ваксина, не БЦЖ. Но след това започва производството в нашата страна. Бяхме много критикувани, че сме една от европейските държави, които продължават да ваксинират бебетата, но май се оказа, че Господ ни е помагал, коментира Тодор Кантарджиев.

Професорът заяви, че са направени около 7-8000 изследвания в страната. Той призна, че наистина може да имаме някои слабости при тестуванет, но тестовете не са лоши, те са препоръчани от СЗО и ЕС.о

Сега активно търсим три неща: лекар-сестра с прояви на инфекция трябва да бъдат веднага тестувани, второ – не трябва да допускаме в колективи, които са стратегически важни за държавата, първите случаи трябва да бъдат хващани и изолирани, и трето: всички болни в нашата страна с двойна пневмония или дори съмнения, трябва да бъдат тестувани, заяви Тодор Кантарджиев.

Той беше категоричен, че министерството е направило всичко възможно и за кратко време са се разкрили допълнително лаборатории. „Много лаборатории минаха квалификация при нас и ВМА. И Пловдив ще има, може би в понеделник, Варна вече има, Стара Загора работи брилянтно, в Плевен ще има. Народът няма да го оставим без диагностика“, допълни Кантарджиев

Здравето на нацията е на първо място. Не може да рискуваме здравето и живота, защото умират и млади, здрави хора, мисля, че мерките са правилни и трябва малко търпение и стоицизъм. Този народ за 100 години такива войни е преживял, всички са били срещу нас. Националният идеал е да спасим здравето на възрастните, да опазим работата на хората и да не мрат напразно хора, както в някои развити за съжаление европейски държави, заяви Тодор Кантарджиев.

Той отново напомни, че всяка епидемия е тест за морала на нацията. „Това да изоставиш възрастните хора, тези, които построиха тази държава, и които цялата тежест на прехода поеха, нашите пенсионери нямат хубавата старост на западноевропеееца. Ще ги пазим и ще правим всичко възможно да работи икономиката, защото народът трябва да се обединява, партиите трябва да си помагат, критика трябва да има, но да няма критикарство“, обобщи професорът, съобщава в своя статия информационния портал dnes.dir.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *