вторник, март 19, 2024
Начало > България отблизо > Главният прокурор подгони политиците: Време е в името на България!

Главният прокурор подгони политиците: Време е в името на България!

България отблизо

Главният прокурор Иван Гешев подгони политиците с операция „Чисти ръце“. Така той доведе примера на Италия от 80-те и 90-те в днешната българска действителност. Тогава един прокурор от Милано – Антонио ди Пиетро започва борба с корупцията в политиката, наречена по същия начин – операция „Чисти ръце“.

Магистратът разтърсва върховете на държавата, политиката и партиите с разкрития за подкупи по обществени поръчки, тайни банкови сметки на политици, предизвиква огромно съдебно разследване, а почти всички партии са злепоставени, както и много видни бизнесмени покрай тях.

Стига се до разтуряне на политически формации и тяхното преименуване, до самоубийства на политици и дори до осъден на затвор премиер в лицето на Бетино Кракси, който емигрира. В един момент повече от половината от членовете на италианския парламент са обвинени, а над 400 градски и общински съвети са разпуснати заради обвинения в корупция. Впоследствие самият прокурор става политик, но две години по-късно подава оставка също за корупция.

Гешев припомни в профила си във Фейсбук италианския пример и написа: „Време е, в името на България“.

Намерението си, макар и само с намек, главният прокурор оповестява ден след подновяването на разследването по „Барселонагейт“ и поискания имунитет на Бойко Борисов, акцията срещу Пепи Еврото и „Осемте джуджета“, наред с това разпитите на бившия премиер Кирил Петков и бившия финансов министър Асен Василев, лидери на „Продължаваме промяната“, в Софийска районна прокуратура във връзка с разследването на заплахата срещу Радостин Василев. Бившият депутат от ПП отрича те да са го плашили с нещо и не знае защо бяха привикани за показания от прокурорите.

Намекът на главния прокурор, който до дни може да бъде освободен предсрочно от ВСС след въвеждането на механизма за контрол, вероятно може да бъде тълкуван и като анонс от негова страна, че трябва да очакваме още свалени имунитети на политици, разследвания и обвинения.

В същото време по-рано през деня Гешев отказа да коментира подновеното разследване на прокуратурата по „Барселонагейт“ и поискания имунитет на лидера на ГЕРБ, който пък се зарече да не го дава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *