Главчев заплаши президента Радев с член 103! И му намекна да си ходи! Иначе щели да го свалят!

България отблизо

Бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев написа остър коментар в социалната мрежа срещу думите на президента Румен Радев. В него той е категоричен, че саморазпускане на Народното събрание в Конституцията няма. 

Ето и пълният текст, публикуван от Главчев:

В Конституцията НЯМА процедура за “саморазпускане на НС”, ИМА друга:

 

Чл. 103.

 

(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

 

(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

 

(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

 

Припомняме, че вчера на връх Шипка държавният глава заяви, че пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори, тъй като днешното Народно събрание е загубило легитимност и достойнство.

„Виждате как партии сменят позициите си през 24 часа“, допълни Радев.

В същото време никой не може да попречи на парламента да се саморазпусне, стига депутатите да поискат.

Недоумяваме защо Главчев цитира точно тези членове в Конституцията, които определят какво е държавна измяна и как може да бъде свален президентът.

Нима почитането на героите на Шипка е измяна?

Или правителството не е изгубило достойнството си?

Щом го подкрепят само 20 процента от българите, значи тотално го е!

Tagged

1 thought on “Главчев заплаши президента Радев с член 103! И му намекна да си ходи! Иначе щели да го свалят!

  1. ГЛАВОЧКИН, виж си малоумната и грозна, и плешива връхна част и се озапти! Иначе пак те чака ритник от сорта на Боковия, само че по силен и болезнен, защото тъпотията се лекува само с шут в задника!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *