Говорителят на ВСУ се жалва: Нямаме ефективна защита срещу…

Свят

Русия иска да разположи балистични ракети иранско производство на северната граница на Украйна. Юрий Игнат, говорител на военновъздушните сили на ВСУ, е заявил това на брифинг, съобщава украинското издание „Фокус“.

 

„Едната ракета е с 300 км, а другата със 700 км обхват. Това са балистични ракети. Нямаме ефективна защита срещу тези ракети“, коментира Игнат.

Става дума за оръжията, които Иран се готви да изпрати на Русия. Наред с други неща, става въпрос за балистични ракети с малък обсег „земя-земя“.

„Вероятно ще бъдат доставени в северната част на Украйна, откъдето могат да бъдат изстреляни по начин, който да застраши цяла Украйна“, обяснява Игнат.

Според говорителя на Въоръжените сили на Украйна, теоретично е възможно да се свалят такива ракети, но в момента Украйна не разполага със средства за противоракетна отбрана.

„Теоретично е възможно да ги свалим, но в действителност е много трудно да го направим със средствата, с които разполагаме“, подчертава той.

Освен това, според него, Русия възнамерява да закупи от Иран балистични ракети от типа „Искандер-М“, които вече се използват в руските въоръжени сили.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *