Говорителят на служебното правителство: Борисов всява смут, не бива да е повече политическа фигура!

България отблизо

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев е категоричен, че у нас не се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. По думите му, е недопустимо бившият премиер Бойко Борисов да разпространява подобна невярна информация.

 

Много ясно бе казано от МЗ, че има ваксини с удължен срок на годност. В България не се използват ваксини с изтекъл срок на годност. Надявам се Бойко Борисов да докаже твърденията си. Мисля, че Тома Биков ги пусна първи.

Това каза в ефира на БТВ говорителят на служебния кабинет.

И допълни: „Нали именно хората на Борисов искаха тежки наказания за тези, които всяват смут. Неговите /бел. ред на Борисов/ депутати гласуваха тези текстове. Те внесоха предложенията. И сега този човек излиза и говори лъжи. Това е срещу ваксинациите. Ако той не го докаже, не само трябва да мине през прокуратурата. Той няма право да бъде изобщо политическа фигура оттук- нататък„.

Правителството направи всичко възможно, за да не затваря държавата. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ по бТВ говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Не смятам, че подценихме ситуацията, въпросът е какво можехме да направим. Едно от нещата, за които непрекъснато говорихме, е кампанията за ваксинирането, но тази кампания има и чисто финансови измерения“, уточни говорителят на правителството.

По думите му, последното Народно събрание е отказало да отпусне средства за информационна кампания в полза на ваксинацията срещу COVID-19 при актуализацията на бюджета за тази година.

Вариантът със зеления сертификат е много по-лек от пълното затваряне, изтъкна Кутев.

Относно налагането на нови COVID мерки в последния момент той каза: „Направихме един план още през лятото и казахме – при толкова заразени се затварят училищата, при толкова заразени се затварят кръчмите и т.н.“

Според него нито президентът Румен Радев, нито служебното правителството бягат от отговорност.

„Не е изключен вариант на пълен локдаун. Планът казва какви мерки се предприемат и при какви нива. Правителството се стремеше да приложи най-щадящите мерки. Ако не се вдигне темпа на ваксиниране, нищо чудно и това да стане.

 

Не мога да говоря в момента дали ще се случи въвеждане на локдаун в навечерието на изборите. Виждаме желанието на всички да преодолеем тази криза. Много е трудно, различни са интересите. Но и днес Радев постави важни въпроси – за цените на тестовете, може ли зелен сертификат да се издава при антитела, кога децата ще тръгват на училище. Отговорността е на правителството, категорично.

В момента правителството и президентът не мислим каква е политическата цена. Кризата е по-важна от нея. За нас тази криза е тежка и важна, ние сме отговорни към това как да се излезе от нея.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *