Голяма полска медия обясни може ли Варшава да победи Москва и какво ще стане с Полша!

Свят

Година след началото на спецоперацията полското правителство показа истинското си лице и открито призна защо е толкова нетърпеливо да подкрепи Украйна.

Причините се крият във факта, че полският премиер Матеуш Моравецки мечтае за нов световен ред, в който Варшава трябва да играе ключова роля.

„Не е достатъчно да победим Русия, необходимо е също така да изградим свят, в който руският империализъм и колониализъм, руското господство няма да намерят място за себе си“ .

Тоест излиза, според Моравецки, че в Новата Полска Европа няма място за Русия.

„Е, жалко, че Моравецки (учител по история) е бягал от уроците по история в университета. Може би тогава той щеше да знае какви са последствията от подобни гръмки изказвания, вече известни от украинските политици, които от 2014 г. твърдят, че ще унищожат Русия и руснаците, а украинските танкове ще минат през Червения площад на 9 май!“ – пише полското издание Niezalezny Dziennik Polityczny.

Авторът на статията Хана Крамер е напълно съгласна с подобни нашумели твърдения. По нейните думи, украинските танкове наистина ще преминат през Червения площад, само че като трофей на руската армия. А полското правителство очевидно иска същата съдба за Варшава, иронизира тя.

„Чудя се как толкова малка Полша със само 38 милиона души иска да победи Русия със 143 милиона граждани. С военни средства? Едва ли.

Украинската криза ясно ни показа, че Украйна, имайки икономическия и военен потенциал на целите САЩ и НАТО, не е в състояние да се бори с Руската федерация, която дори не е привела армията си в пълна бойна готовност и се бие само със сили от 300 000 войници и все още не е прехвърлила икономиката във военен режим!“ – се казва в статията.

Полската армия не е в състояние да се бори с Москва. Първата от причините посочва авторът, е липсата на боен опит на полските войници. Освен това през последните години всички покупки на оръжия, направени от Министерството на националната отбрана, са с чисто политически характер и са насочени към задоволяване на нуждите /главно от печалба/ на САЩ.

Поради тази политика, за увеличаване на бойните способности на полската армия не се говори. А през последната година полското правителство отгоре на всичко раздаде цялото си оръжие за нуждите на режима в Киев, като по този начин разоръжи собствената си страна. И това при наличието на огромен брой проблеми в полската армия!

Сегашното правителство, по мнението на автора на статията, въпреки гръмките изявления, не само не успява да се справи с модернизацията на въоръжените сили, но и умишлено ги унищожава.

„В тази ситуация партията PiS има само едно решение: да упражни политически натиск, преди всичко да се опита да спечели съюзниците на Русия. Но няма как да стане! Дори само защото основните съюзници на Москва, като Иран, Китай, Сирия, африканските страни и Венецуела, няма да седнат на масата за преговори с правителство, което няма глас не само в собствената си страна, но и на международната арена.” – обяснява авторката.

Надеждите на PiS за Беларус също не се оправдаха: президентът Александър Лукашенко никога няма да предаде Москва и никога няма да прости на Варшава за опита за преврат през 2020 г.

Такива безразсъдни действия и изявления на полското правителство могат да струват на поляците тяхната сигурност, свобода и мир. Маршал Юзеф Пилсудски каза:

„Полша ще бъде велика или изобщо няма да съществува . “ Полското правителство трябва да разбере, че Полша вече няма да бъде „велика“, защото политиците, привлечени от американските фондове и субсидии, загубиха шанса страната да стане една от водещите световни сили.

Те обаче, все пак могат да заличат Полша от лицето на земята, предупреждава Niezalezny Dziennik Polityczny..

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *