Горанов: Всичко добро предстои без Асен Василев

България отблизо

Накрая всичко ще бъде наред и ако ви изглежда, че не е наред, това не е краят. Най-доброто предстои. Така коментира политическата обстановка в България бившият финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Проблемът, свързан с временното прекъсване на отношенията между двете формации (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ), е свързан с това, че предложеното управление беше некачествено. Добрата новина обаче е, че през цялото това време – на преговорите, приключихме с комуникацията в стил „с този няма да си говорим, с онзи няма да си говорим“. Сложи се край на тези политически заклинания. Политиците са научиха да говорят помежду си“, поясни той.

Според Владислав Горанов е много интересно, как ще протече политическата кампания. „В ГЕРБ отдавна сме разбрали, че да се използват крайни епитети не е правилната позиции, както и че след това ще трябва да се обясняваме за тях“, поясни той.

Горанов беше категоричен, че през последните девет месеца всички са разбрали, че няма друга алтернатива. Според него голяма част от политиците от целия парламентарен спектър вече внимават къде и какво говорят. Те били вече наясно, че трябва да търсят мостове помежду си.

„За мен изборите са най-доброто решение. И тепърва ще можем да говорим за компромисното решение, което се предложи като управление през последните девет месеца. А то не беше добро“, посочи още той.

„Урокът е, че България никога повече няма да има парламентарно мнозинство от една партия и ще трябва да търсят мостове помежду си”, обясни той.

„Бюджетът, който е направен в тази сложна обстановка, е твърде щедър и може да доведе до инфлационен натиск. МВФ казва, че този бюджет, ако се изпълни по начина, по който е приет, ще доведе до по-висока инфлация. Нашият единствен проблем за влизане в еврозоната е по-висока инфлация. Иначе България ще има правителство. То ще има за цел еврозоната. Инфлацията винаги е била проблем във финансовата политика от последните 2-3 години. Имаме грешна фискална политика, която ни води до проинфлационен натиск”, изрази опасенията си бившият финансов министър на ГЕРБ.

„Когато сме правили бюджет, сме спазвали всички правила. Има принципи на фискално управление, които са заложени в пакта за стабилност и растеж, който е приет от ЕС. Човек трябва да се разпростира според чергата си. За да отиде бюджетът на дефицит, това трябва да става само при сериозни икономически кризи и за да поддържа някакви стратегически цели, свързани с инвестиции или възстановяване на икономически растеж. Няма никакви причини да си мислите, че можете да финансирате пенсии с дълг или да променяте пенсионния модел и да създавате несправедливост в него. Голяма част от пенсионирате са демотивирани да се осигуряват справедливо, защото получават еднакви пенсии. Тепърва ще се говори за това”, изтъкна Горанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *