Горанов: Засега няма да сменяме ЕГН-тата на хората, но може да се наложи! Това ли е целта на хакерската атака? Плачи, народе….

България отблизо

„В момента не се налага да сменяме ЕГН-та и лични документи.

Пак ще кажа, че с изтичането на тези лични данни не може да се извърши престъпление без да се наруши някой друг закон. Ако някой докаже, че е е пряко засегнат и потърпевш от изтичането на тези данни, държавата ще понесе своите наказания. Не трябва да истеризираме с тази тема“, подчерта финансовият министър в предаването „Панорама“ по БНТ.

 

В САЩ също изтекоха секретни и разузнавателни данни. Такива кризи има навсякъде по света. Не съм специалист по разузнаване, за да коментирам дали е по укоримо да ти разкрият разузнавателните данни или това да изтекат масивите на НАП. Казвам това не за да се оправдавам, а по-скоро, за да призова, че не трябва да истеризираме. Такива атаки има в цял свят. Не омаловажавам този проблем. Целта е да работим и занапред да не се допускат такива кризи.

„В НАП носят вина“, каза още финансовият министър .

 

Най-лесно ще е да уволним 3-4 служители на НАП от и без това малкото ИТ специалисти в държавната администрация. Трябва да изчакаме резултатите и тогава ще преценим.

 

За мен целта е да работим и да не допускаме повече такива атаки. Не искам да героизираме едно такова престъпление. Дори и да кажем, че хакерът е искал да отмъсти за нещо на политиците, то той го прави с данните на милиони честни български граждани, които си плащат данъците.

 

За мен много по-правилно би било този човек да дойде при нас и да каже: „Абе ей, много сте тъпи. Системата ви се пробива лесно, а аз не искам като гражданин това да е така. Дайте да направим нещо“. Това е едната гледна точка. Аз днес използвах една метафора – ако си забравиш колата отключена и някой ти я открадне, това не те прави виновен. В случая не говоря за конкретно лице. За мен атаката е извършена от България. Не искам да влизам в конспиративни теории, че това е политическа атака или така на някой млад човек, за която няма яснота защо е направена“, каза още Горанов.

Той обаче не изключи възможността хората да поискат да си сменят личните данни. Особено тези, които се чувстват застрашени.

Това ли е целта на атаката?

Колко ли ще лапне една фирма от обществена поръчка за смяна на данните?

Даже и не смеем да си помислим!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *