Горанов: Опростените 8 млн. лв. на мюфтийството са малка сума!

България отблизо
Размерът на опростените 8 милиона лева на Главното мюфтийство  е относително малък, защото има доста приходи в бюджета.
Така финансовият министър Владислав Горанов коментира пред медиите днешното решение на парламента за еднократна амнистия на дълговете на мюсюлманското вероизповедание, предаде БТА, цитирана от economic.bg.
Горанов призна, че Мюфтийството разполага с много имоти, които би могло да продаде и да си плати дълговете към държавата, но според него това е „изключително чувствителна тема“.

По-рано днес Николай Панков, експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството, заяви пред БНР, че религиозната организация притежава 4700 имота, които дава под наем.

Финансовият министър смята, че опрощаването не може да се приема като нерегламентирана държавна помощ, заради която в последствие Европейската комисия да стартира наказателна процедура срещу България.

„Случаят със задълженията на мюфтийството действително е по-особен, тъй като тук не говорим за стопански или търговски субекти, а за регистрирано вероизповедание. Основната цел на закона, така както ми е известно и след заседанието на КСНС, беше максимално и бързо да намалим до голяма степен възможните влияния на външни разузнавателни служби и други върху отделните вероизповедания“, каза Горанов и припомни, че законодателят е предвидил субсидии за вероизповеданията.

Той обясни, че задълженията на Главното мюфтийство са свързани с осигуровки, данък върху доходите на физическите лица, декларирани от страна на регистрираните вероизповедания, както и корпоративен данък.

Остава обаче въпросът защо след като Главното мюфтийство дава 4700 имота под наем не е могло да си плати данъците?! И къде са отишли тези пари от наемите, след като, по думите на Горанов, държавата дава на вероизповеданията и пари от бюджета? Тези въпроси ще останат без отговор, но не е трудно да се досетим, че с такива пари може да се обучават нови и нови ислямисти в България. А може да се финансират и сделки, които облагодетелстват отделни лица от мюфтийството.
Има и друг въпрос. Защо Пеевски и Доган не вземат да платят дълговете на мюфтийството? Понеже с тези пари могат да се изплащат и увеличат пенсиите на инвалидите, например. Въпреки че срещу тях тече непрекъсната кампания, че те лъжели и т.н. Ами ако има лъжливи инвалиди, това е работа на МВР, а не е предмет на обществен дебат.
Значи ГЕРБ отново не си вършат работата. Макар че и Борисов, Цветанов са минали през системата на МВР.

istinata.net

Tagged

1 thought on “Горанов: Опростените 8 млн. лв. на мюфтийството са малка сума!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *