Горещи страсти в президентството. Вижте каква фина ругатня изцепи Тошко Йорданов

България отблизо

Нямам забележки към служебния кабинет. Членове на ГЕРБ нямаме в него. Ще направя политически коментар, като приключи мандатът. Резултатът на изборите не зависят от шефа на МВР, а от убедителността на политиците, които се явяват на тях. 

Това заяви относно кабинета, представен от Димитър Главчев, Томислав Дончев от ГЕРБ.

Малко по-рано Кирил Петков изпадна в истерия изключи един от министрите от ПП и взе главата му.

 

Думата взе Йордан Цонев от ДПС:

„От името на ДПС искам да кажа, че ние като партия, която винаги е защитавала Конституцията и законите, се придържаме към приетите изменения в чл. 99. Участвали сме все пак в гласуването на тези промени и с тях сме дали правото на кандидата за служебен премиер да избере състав на кабинета си. Уважавам избора на Димитър Главчев.

„Има фокус върху двете основни цели на държавата в момента – приемането ни в еврозоната и Шенген. Кабинетът може да разчита на нашата подкрепа“

След него се изказа лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов:

„Това е добре балансиран кабинет с представители, които добре балансират между трите доскоро управлявали държавата партии. В него фигурират имена, които в годините назад са били публично свързвани с ДПС, ПП-ДБ и ГЕРБ.

Изненадва ме реакцията на ПП-ДБ, защото те имат поне четирима души в този кабинет. Реакцията им е лицемерна.“

Според него се подготвя коалиция за изборите от досега управляващите партии.

„Няма как да имаме доверие на такъв кабинет, че може да проведе честни и свободни избори. Имаме голямо предимство – изборите ще са две в едно. В този случай е хубаво всички политически сили, които искаме да има висока избирателна активност, да направим всичко необходимо да изкараме максимално много хора, които да гласуват. Само така ще преодолеем купения вот.“

По думите му е крайно време България да има българско, а не евроатлантическо правителство.

Румен Радев се обърна към Тошко Йорданов шеговито: 

„Сега и вие ли ще припознаете, че имате човек в кабинета“, запита той.

Отговорът не закъсня:

„Ако закачката е с Евтим Милошев – не нямаме. Мога много неща да кажа за него, но ще се въздържа, защото няма да ви хареса. Нашето мнение е, че тази консултация след промените в Конституцията, показва безсмисленост.

Тези наистина глупави промени в Конституцията, които направиха колегите от ГЕРБ и ДПС и онези, които се обидиха и излязоха, защото тяхна е най-голяамта вина заради желанията на Христо Иванов.

Нормално е да има съмнения за партийно влияние в този кабинет. Този кабинет е на ПП-ДБ и Христо Иванов. Главчев бе избран именно с техните гласове за шеф на Сметната палата и именно те го сложиха в имената за евентуален премиер.

Сега Петков се сърди като малко дете, че е паднал и се е ударил. Когато българите позволяват малки деца да си играят със законите, получават това. 

Надяваме се КС най-накрая да се сети каква му е ролята и да разгледа двете заведени жалби и да вземе решение. Ако това не се случи, в следващия парламент, ние ще търсим мнозинство за нови промени в Конституцията.

Думата бе взета от Теменужка Петкова: 

„Публичните финанси на България са много важна тема. През последните дни се появи информация, че се извършват разходи на публични финанси в особено големи размери. Подобен подход крие съществени рискове. Първият е свързан с ликвидността на системите, особено със социалната. Апелирам да се обърне сериозно внимание на тази тема.

Поведението на Асен Василев ни притесни много и затова лимитирахме възможността му да извършва разходи.

Притеснението ни идва от това, че на практика в този период на годината се извършват разходи, без да имаме сигурност, че приходите ще постъпят.

Йордан Цонев също изрази притесненията си по тази тема. Румен Радев също се съгласи с тях: 

„Още Гълъб Донев алармира, че не трябва да се продължава с популистките политики“

Той посъветва Главчев МФ да направи щателен анализ за финансите на държавата и да излезе и ясно да обяви за какво става въпрос. 

„Този изкуствен дефицит може да избие нагоре, както и инфлацията“, добави той.

Думата бе взета от Станислав Балабанов:

„Срещата днес е огледало, което отразява глупостта на ПП-ДБ. Те посегнаха на най-важния закон в държавата. Резултатът е ясен. Нека изтърпим тези два месеца и да отидем на едни максимално честни избори.

„Дано българите си направят правилните избори, когато след два месеца отидат на избори и отсъдят спрямо заслуженото. ПП-ДБ посегнаха на най-важния и независим закон в тази държава“.

Румен Радев се включи и подчерта, че единственото плащане по плана за възстановяване и развитие е по времето на служебния кабинет.

„Ние сме единствената страна, която не изпълнява условията, за да се отпушат плащанията“, подчерта той.

„Пожелавам на г-н Главчев да направи крачки напред, но без подкрепата на парламента ще е трудно. По стечение на обстоятелствата досега правих 5 клетви на служебни правителство в президентството. Имаме вече друга ситуация. Правителството ще положи клетва пред НС“, каза той.

„Още веднъж да споделя – каквото има като претенции и съвети към служебния кабинет, нека се обърнете към господин Главчев до понеделник. До тогава ще вляза в комуникация с него, за да видя има ли промяна и във вторник рано сутрин ще разпиша указа за служебния кабинет и двата други указа – за избори за европарламент и предсрочни парламентарни.

После ще говоря с г-н Желязков правителството да положи клетва и още в същия ден да се извърши смяната“, завърши Радев.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *