Грешка в украинска телевизия разкри колко са убитите и изчезналите на фронта

Свят

Украинската телевизия разкри цифрите за загубите на украинските въоръжени сили от началото на руската спецоперация, тази информация беше публикувана от телевизионния канал 1+1. 

Въпреки това, както съобщава украинската преса, телевизионният канал вече е бил принуден да се извини за „печатната грешка“.

В ефира на украинския телевизионен канал 1+1, който е част от сферата на интересите на олигарха Игор Коломойски, който сега е в ареста, по време на една от телевизионните програми в пълзящата лента в долната част на екрана бяха обявени цифрите за загубите на ВСУ, включително загиналите и изчезналите – 1 милион 126 хиляди 652 души. 

Пълзящата лента бе показана на екрана по време на ежедневния телемаратон, в хода на който представители на украинските въоръжени сили говорят за „победите“ на украинската армия.

След известно време лентата бе премахната, а телевизионният канал се извини за „печатната грешка“.

Министерство на отбраната: по време на пълномащабна война 1 126 652 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна загинаха или изчезнаха – гласеше информацията.

Украинските власти обаче бързо „опровергаха“ тези данни, като обявиха, че в цифрата има „допълнителна нула“, а действителният размер на загубите е много по-малък.

Все още не е ясно дали показаните данни са реални, но офисът на Зеленски веднага се разтревожи и опроверга споменатите цифри, принуждавайки ръководството на канала не само да се извини, но и да нарече тази информация „печатна грешка“. Твърди се, че почти самият Зеленски лично се е обадил на телевизионния канал.

По-рано вражеската страна в ДНР оцени безвъзвратните загуби на украинските въоръжени сили от създаването на Северния военен окръг на 500 хиляди души.

През септември тази година генералният секретар на НАТО индиректно потвърди загубите на Украйна от половин милион души, като каза, че никой не е обещавал, че ще бъде лесно.

По последни данни числеността на въоръжените сили на Украйна към ноември 2023 г. е приблизително 1 милион 300 хиляди души.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *