Гроздан Караджов с тежко обвинение към Кирил Петков: Трябва да се намеси прокуратурата!

България отблизо

Кой, кога и защо е натискал министъра на вътрешните работи? Кой всъщност кадрува в това министерство и дали последните изстъпления не са пряк резултат от това кадруване?

 

Тези въпроси зададе депутатът Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ при обсъждането в парламента на създаването на комисия, която да разследва полицейското насилие по време на протеста пред националния стадион.

 

„Ненадейно отговор на този въпрос даде самият Кирил Петков в едно доста странно интервю за Нова телевизия във вторник. Той влезе в пряк сблъсък с обадилия се по телефона министър Калин Стоянов“, посочи Караджов.

 

„Вътрешният министър директно обвини Кирил Петков че му е оказвал натиск за смяна на ръководни кадри на МВР. Кирил Петков се опита да се измъкне, но по един много странен начин. Той четири пъти попита Калин Стоянов дали е говорил с него след датата 17 август. Не откакто се познават, а точно от 17 август нататък“, изтъкна той.

 

„Каква е тази сакрална дата 17 август? Защо 17 август се оказва толкова ключова дата за отношенията между мандатоносител и вътрешен министър? Дали не е защото на 16 август беше застрелян видният бизнесмен и политически ментор на Кирил Петков и „Продължаваме промяната“ Алексей Петров?

 

Човек, който по думите на Бойко Борисов е създавал логистиката за създаване на това правителство. Т.е. до 17 август има човек, има логистика, има влияние върху МВР и срещи там. След това няма човек, няма логистика и няма влияние върху МВР“, обясни депутатът.

 

„Българското общество има право да знае как се случват нещата в едно от най-мощните силови министерства. Кирил Петков дължи обяснение на всички българи за онова задкулисие, което осигури създаването на сглобката, и за зависимостите, които продължават този порочен сговор“, настоя депутатът.

 

По думите му, от ИТН смятат, че трябва да се създадат две анкетни комисии – една за това какво се е случвало преди 17 август и една за след тази дата.

 

„Премиерът трябва да се разграничи директно от Кирил Петков, който пак го няма в залата. Няма да казвам къде може да е, Тошко, извинявай…“, прекъсна се сам Караджов и добави, че Петков би трябвало да стане клиент на прокуратурата.

 

Със 123 гласа “за” Народното събрание реши да бъде създадена временна анкетна комисия за проверка на факти обстоятелства за упражняване на прекомерна сила от органите на МВР при протестите пред Националния стадион.

 

В парламентарната история най-добрият начин да заметеш един скандал е да създадеш комисия за неговото разследване, смятат от ИТН

Създаването на временна анкетна комисия, която да разследва имало ли е полицейско насилие по време на протеста срещу БФС миналата седмица, все пак влезе в работната програма на депутатите днес.

 

Веднага след това Гроздан Караджов от ИТН изчете декларация от името на парламентарната група.

Трябва да се създадат поне 2 анкетни комисии за МВР – една какво е ставало до 17 август, когато е имало човек и влияние и една след това, когато нещо се е счупило във вашите задкулисни контакти“, заяви депутатът от ИТН.

 

И припомни, че министър Александър Йоловски първи се е оплакал от натиск, сега се оплаквал и МВР министъра. „Ако логистикът на сглобката бе жив, можеше да попитаме него, това вече не е възможно. Кирил Петков да проговори, да му олекне“, емоционален бе Караджов.

 

Той определи като странно поведението на премиера Николай Денков, който не е намерил време да разговаря с Йоловски и да изясни наистина ли е заплашван от Петков. Но вчера най-после се „охрабрил“ – искал проверка дали политици са заплашвали министър, нищо че сигналът е от няколко месеца.

 

Денков се е снишил, докато премине бурята, а трябва да се заяви, че няма как и двете страни да са прави, или и двамата министри лъжат и трябва да бъдат освободени, или и двамата казват истината. Ако е така – премиерът трябва да се разграничи от Кирил Петков, който пак го няма в залата“, завърши Караджов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *